Начало / България / БНР ще излъчи минисериала „Нежна е нощта”

БНР ще излъчи минисериала „Нежна е нощта”

Програма „Христо Ботев” на Българското национално радио ще излъчи в рубриката си „Радиоколекция” минисериал по романа на Франсис Скот Фицджералд „Нежна е нощта”, съобщи bnr.bg.

Постановката на Илия Добрев, драматизирана от Майя Динева, в превод на Димитри Иванов, може да се слуша от 2 до 16 юни всеки делничен ден от 21.20 ч. В ролите ще чуете: Силвия Лулчева, Илия Добрев, Васил Бинев, Антоанета Добрева, Свежен Младенов, Мая Бабурска, Нина Стамова и Мирослав Косев.

В романа „Нежна е нощта”, публикуван през 1934 г., могат да се открият доста автобиографични нишки. Две години по-рано съпругата на писателя – Зелда, е вкарана в психиатрична клиника с диагноза шизофрения. В книгата се разказва за семейното им пътешествие до Южна Франция. Това не е просто любовна история, а роман за „изгубеното поколение”, част от общите търсения на американската литература в силния за нея период между двете войни.

Съвременникът на Фицджералд (1896-1940) – Андрю Тернбул, пише за него:

Той беше въплъщение на американската мечта – младост, красота, пари, ранен успех – и вярваше в тези атрибути така страстно, че ги надари с определено величие.

Книги на Фицджералд тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …