Начало / Интервюта / Барбара Рен: Всичко е важно – дишането, правенето на упражнения, настройката на ума, медитацията

Барбара Рен: Всичко е важно – дишането, правенето на упражнения, настройката на ума, медитацията

За четвърти път световноизвестната  специалистка по натуропатия, хомеопатия, нутрициология и здравословно хранене Барбара Рен посети България за серия семинари. 74-годишната британка представи лично последната си книга на български език „Завръщане към светлината“ в „Хеликон-България“. Въпреки пороите в столицата, тя събра завидна публика, пред която изнесе цяла лекция за значението на светлината в живота, течностите и работата на клетката. Умората не попречи на жизнената писателка да подкрепи кампанията на националния фестивал „Четящият човек“ и да позира с тениска „Аз чета всеки ден! А ти?“. Рен намери сили и да отговори на няколко въпроса на lira.bg.
––––––––––
Вече за четвърти път сте в България. Виждате ли промени у хората, с които се срещате у нас?
–    Да, със сигурност виждам промяна в отношението на хората. Те се отварят, разбират повече, приемат все повече.

Живеем във все по-стресово време – как най-често реагират хората на стреса и какви са Вашите съвети за намаляване на влиянието му?
–          Разбирането на източната философия е, че стресът е свързан с водата, която се намира в организма. Не трябва да позволяваме дехидратирането на организма си. Затова моят съвет е да не се използват дехидратиращи вещества като кафе, захар. Тези неща засилват стреса за тялото. Може да се използват различни техники също.

Обръщат ли повече внимание на себе си и на здравето си хората днес?
–          Мисля, че в момента сме в много объркано време и имаме примери и за двете крайности. Естествено, хората, с които аз се срещам, обръщат все по-голямо внимание на тези въпроси. Мисля освен това, че родителите все повече се обръщат към тези проблеми, защото става ясно, че много от тях започват още в най-ранното детство.

Как Вашите книги се вписват в една такава персонална грижа?
–          Е, във времена като днешните книгите им дават много повече информация за това, което се случва с тялото, повече увереност и знания за това как да върнат контрола върху живота си. Те могат да проумеят и да видят колко е важно да поддържат организма хидратиран, в алкален баланс, да регулират телесната температура и т.н. Книгите дават и разбирането за това защо всички изброени неща са важни.

Как човек може да се имунизира срещу негативните влияния на заобикалящата го среда?
–          Ако имате предвид негативните енергии – смятам, че човек може да се предпази от тях. Сега сме обкръжени от много такива енергии – като wi-fi вълни, телевизори, телефони. Много е важно да можем да се пазим от това енергийно замърсяване. Но виждам, че при вас са популярни изделията от розова хималайска сол – лампи, свещници, които действат точно срещу това. Тибетските звънтящи купи и всичко подобно действат и отблъскват негативните енергии. Вярвам в това.

От десетилетия диетите са модерен механизъм не само за отслабване, но и за здравословен живот. Достатъчно ли е здравословното хранене и какво трябва да се добави към него?
–          Не, не мисля, че е достатъчно. Смятам, че здравето зависи от индивидуалния ритъм на човек. Трябва да танцуваме всеки със собствения си ритъм. Виждате в каква променлива среда живеем, всяка минута, час, ден, месец, сезон, година нещата около нас се променят. Много е важно да обръщаме внимание на всяка една промяна. В тези динамични условия всичко е важно – дишането, правенето на упражнения, настройката на ума, медитацията, всичко. Да, здравословното хранене е част от това тялото да е здраво. Но е важно толкова, колкото всеки друг аспект на живота.

Доколко обръщането към себе си и вселената имат позитивен ефект?
–          Мисля, че светлината е от огромно значение. Светлината носи вселенската мъдрост. Но начинът, по който светлината е конфигурирана в нас самите, много зависи от нашата вътрешна, индивидуална същност. Мисля, че моята работа е да помагам на хората по-лесно да приемат светлината и да вярват.

Как да „инжектираме“ клетките си с повече любов и вяра в себе си?
–          Мисля, че именно светлината е един от начините. Да внесеш повече светлина в себе си, да излъчиш повече светлина. Светлината е абсолютната директна комуникация между душите. Това има връзка и с третото око, с мелатонина. Това е нашата връзка не само на двете мозъчни хемисфери, но и с подсъзнанието като цяло. Затова смятам, че най-важното е да приемем себе си като духовни същества.

Дълъг ли е пътят към постигането на оптимално здраве?
–          Ха, искате да кажете – колко човешки живота са ни необходими? Но ако трябва да съм конкретна, може би трябва да започнем от това – с колко време всъщност разполагаме и доколко сме подготвени да се откажем от това, което ни вреди, да повярваме в нови неща, нови системи. Знаете, има много негативизъм наоколо, хората трудно изоставят професиите си, живота си. Всъщност оптималното здраве е начинът, по който живеем. Понякога признак за това – колко сме готови да поемем по пътя на здравето, е колко тухлени стени сме готови да преминем, образно казано.

Как хората да преодолеят вредните навици, които са градени десетилетия? Със страх от смъртта ли?
–          В момента много хора живеят много неприродосъобразно. И много от тези вредни навици, за които говорихме, са всъщност начин да се справяме със стреса. Не отделяме време да се докоснем до земята, да се движим, да спортуваме. Естествено, тялото свиква, умът свиква. Защото това е нужно, за да оцелеем.

В лекциите си споменавате много книги и автори. Всъщност какво и кога четете по принцип?
–          О, да, постоянно съм с книги. Винаги обаче чета книги, които изследвам. Сега чета задълбочено книга за трансмисията (“The fall”), за това какво и колко сме загубили от слизането на човека на земята, метафорично – след Адам и Ева и случката с ябълката. Взели сме много решения и сме създали един много материален свят. Но в книгата се казва, че това не е било намерението на човека, тези решения не са били предвидени. Чета и „Невидимата вселена“, която разкрива много за енергиите – тема, която много ме вълнува.

Може ли четенето да е вредно и има ли полза от нечетенето според вас?
–          Мисля, че книгите са комуникация. Четенето те кара да откриваш своя собствена философия за живота, да намираш други перспективи. Но смятам, че може да има вреда от четенето, ако в книгите хората са ограничавани именно от този изследователски момент. В западното общество няма много философия, докато в източното се намират страшно много направления. В книгите на авторите от Изтока може да се намерят много полезни знания, които да създадат рамки за развитие. Но вероятно, ако само получаваш някакви думи  на вятъра от книгите, то тогава четенето им може и да вреди. Въпреки всичко това смятам, че няма нищо по-хубаво от четенето, стига да избираш правилно.

Интервюто взе Елена Бойчинова

Книгите на Барбара Рен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …