Начало / България / Мирела Иванова прочете „Храмът на словото“ на церемонията по връчването на номинациите за наградата „Хеликон“

Мирела Иванова прочете „Храмът на словото“ на церемонията по връчването на номинациите за наградата „Хеликон“

Цял живот стоях в притвора на храма.
Зад мен – само просяците до входа.
Пред мен – огненото сияние на олтара.
Стоях в каменното предверие,
заслушана в ехото на ангелските хорали,
запленена от блясъка на златната пещера…
Не бе ми съдено да вляза в храма.
Но нали Бог е навсякъде?
И там, където ми бе отредено да бъда,
аз му се молех с цялото си сърце.
И понякога ми се струваше:
Богът на Словото
благославя и мен непризваната,
там, в тъмния притвор застанала
с озарено лице.

С това стихотворение – „Храмът на словото“, на наскоро починалата Станка Пенчева Мирела Иванова отдаде почит към голямата поетеса на церемонията по връчването на пролетните номинации за литературната награда „Хеликон“. Обявяването и връчването на грамотите на отличените от журито по традиция се проведе в столичната книжарница „Хеликон-България“. Книгата на Мирела Иванова „Всички разкази са за теб“ беше представена от Бойко Ламбовски.

„Трудно е да се четат книгите на по-близки хора, защото ако са слаби, не можеш да им го кажеш директно, а ако са добри – ще вземеш да завидиш. Затова и подходих към „Всички разкази са за теб“ на Мирела Иванова с лека уплаха. Много интересна книга, провокативна и дръзка. Спокойно можем да я определим и като пособие, което може да служи на литераторите, за да видят как се изгражда фабула . Всеки неин разказ има финал. Той не е крещящ, но се вижда, че го има, а разказите са изключително пипнати „, заяви Ламбовски.

Според Ламбовски трудните времена провокират желанието на човек да се самоопознава, но майсторите на литературата винаги си личат.

Единственият роман, номиниран в тази сесия – „При входа на морето“ на Емилия Дворянова, беше представен от Юри Лазаров – член на журито. Дворянова благодари за високата оценка, но отказа да прочете откъс, защото публиката няма да усети контекста.

Третата номинирана книга –„ Боксьори и случайни минувачи“ на Палми Ранчев, беше представена от литературния критик Митко Новков, който е и неин редактор. Ранчев не присъства на церемонията заради професионалните си ангажименти.

„Поздравявам журито за избора му. Имам щастието да съм чел и трите номинирани книги. В книгата на Мирела има мека женска печал, която те кара да гледаш нежно на живота, докато книгата на Палми показва острата мъжка печал. Героите са до такава степен объркани, че ти се иска да влезеш и да им кажеш какво да направят. При Емилия виждаме меланхолия. „При входа на морето“ има толкова дълбока екзистенция и неподвижност, в която потъваш, но накрая си казваш, че трябва да се дръпнеш“, сподели Новков.

„Боксьори и случайни минувачи” тук

„Всички разкази са за теб” тук

„При входа на морето”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …