Начало / България / Министерството поправи част от сгрешените отговори на матурата по английски

Министерството поправи част от сгрешените отговори на матурата по английски

Министерството на образованието се задейства след многобройните сигнали и петицията на ученици и родители за сбъркани въпроси в матурата по английски език, съобщи в. „Сега”. Решено е да се промени „ключът” с верните отговори за пети и шести въпрос и още няколко спорни. Промените са отбелязани в шаблоните за проверка, преди да започне оценяването и ощетени няма да има, твърдят от министерството.

Мярката е безпрецедентна. До промяната се стигнало, след като сигналите са обсъдени от експертите на ведомството с учители и университетски преподаватели. За един от най-обсъжданите – 23-ти въпрос, за верни отговори ще се приемат и B, и C. Същият въпрос бе посочен за сбъркан и от студент по журналистика от Великобритания, който е решил да направи българската матура по английски език. Алекс Казънс успял да се пребори с 52 от общо 60 въпроса. Студентът написа писмо до министър Клисарова, което бе разпространено от социалните мрежи. В него се посочва, че много от въпросите имат по два верни отговора, а 7 са сбъркани. Според Казънс в матурата се посочват за верни изрази, които не се използват в XXI век, визирайки 52-ри въпрос.

Отговорите на въпросите от 51-ви до 60-и ще се признават за правилни, ако са граматически верни. За 25-и и 26-и въпрос, за които също имаше съмнения, от министерството смятат, че няма проблем.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

picture4

Светлана Дичева: Ако бях политик, щях да слушам внимателно интервютата с творци

Радиожурналистът предлага сега сборник с разкази Познавате кадифения тембър на Светлана Дичева от програма „Хоризонт“ …