На фокус
Начало / България / Министерството поправи част от сгрешените отговори на матурата по английски

Министерството поправи част от сгрешените отговори на матурата по английски

Министерството на образованието се задейства след многобройните сигнали и петицията на ученици и родители за сбъркани въпроси в матурата по английски език, съобщи в. „Сега”. Решено е да се промени „ключът” с верните отговори за пети и шести въпрос и още няколко спорни. Промените са отбелязани в шаблоните за проверка, преди да започне оценяването и ощетени няма да има, твърдят от министерството.

Мярката е безпрецедентна. До промяната се стигнало, след като сигналите са обсъдени от експертите на ведомството с учители и университетски преподаватели. За един от най-обсъжданите – 23-ти въпрос, за верни отговори ще се приемат и B, и C. Същият въпрос бе посочен за сбъркан и от студент по журналистика от Великобритания, който е решил да направи българската матура по английски език. Алекс Казънс успял да се пребори с 52 от общо 60 въпроса. Студентът написа писмо до министър Клисарова, което бе разпространено от социалните мрежи. В него се посочва, че много от въпросите имат по два верни отговора, а 7 са сбъркани. Според Казънс в матурата се посочват за верни изрази, които не се използват в XXI век, визирайки 52-ри въпрос.

Отговорите на въпросите от 51-ви до 60-и ще се признават за правилни, ако са граматически верни. За 25-и и 26-и въпрос, за които също имаше съмнения, от министерството смятат, че няма проблем.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

vfzhgfhgyg-800x445

Теодора Колева: Човек говори тогава, когато има какво да каже

Изключителен роман по действителен случай е „Мъжете в живота на А.“ Поканихме неговата авторка Теодора Колева, бивш …