Начало / България / Министерството на образованието безотговорно мълчи за сгрешената матура по английски

Министерството на образованието безотговорно мълчи за сгрешената матура по английски

Трети ден, след като се разбра, че в матурата по английски език има грешни отговори и подвеждащи въпроси, министерството на образованието мълчи по въпроса. Единственият коментар на министър Анелия Клисарова, направен на 24 май, беше: „Грешката е техническа – единствено на сървъра на МОН. И днес празнуваме“.

През това време форумът към петицията „Да се поправят грешките в отговорите на матура английски 2014” изригна срещу безотговорността на чиновниците в министерството. Огромен брой зрелостници разчитат на шестици на този изпит, за да кандидатстват в чуждестранни университети. Намаляването на оценката може да се окаже фатално за тях, тъй като конкуренцията на Запад е много силна.  Подписите в петицията надминаха 2580.

Ето какво пише авторът й Веселин Стефанов от Варна, който иска да учи във Великобритания:

•    5 въпрос: Не D, a B.
•    6 въпрос: Не B, a C.
•    23 въпрос: Поради двусмислието, което е постигнато, смятам, че както B, така и C са верни.
•    25 въпрос: A и B са верните отговори.
•    26 въпрос: Не B, a C. Не е уточнена датата на статията, а трябва да предположим, че е от тази година. Това е некоректно.
•    52 въпрос: Да се приема „My little brother rarely walks our dog in the local park.“

Може би това са дребни грешки, може би изглеждат незначителни, но от това зависи нашата оценка, нашата диплома и бих добавил – нашето бъдеще. Моля министерството или да поправи отговорите, или да не включва некоректните въпроси във формирането на оценката.

 

Сайтът noviniobrazowanie.blogspot.com пусна някои от грешките в превод с коментар:

ТЕКСТ В ПРЕВОД: През 1981 г. статусът на Форд като водещ актьор се утвърждава с участието му в съвместния проект на Джордж Лукас и Стивън Спилбърг ,,Похитителите на изчезналия кивот“. Интересно, въпреки че Спилбърг иска да даде главната роля на Форд първоначално, Лукас предпочита да даде ролята на Том Селек, но последният няма възможност да приеме и Форд получава ролята.

5. ВЪПРОС: Филмовата поредица за Индиана Джоунс
A) започва да се снима в ранните 70 години на 19в.
B) се режисира съвместно от двама режисьори.
C) винаги е бил предназначен за Форд в главната роля.
D) включва участието на Том Селек с водеща роля.

5. QUESTION: The Indiana Jones film series
A) began to be shot in the early 1970s. Няма информация кога е започнало снимането.
B) was co-directed by two film directors. Приемаме, че филмът Raiders of the Lost Ark, за който текстът изрично посочва, че е плод на съвмeстна дейност (in the George Lucas and Steven Spielberg collaboration) между Лукас и Спилбърг, е част от сериите за Индиана Джоунс. В е верният отговор по метода на изключване на A, C и D.
C) was always meant with Ford in the lead role.  TEXTUAL EVIDENCE: … Spielberg wanted to cast Ford in the lead role from the start, Lucas preferred to give the role to Tom Selleck
D) starred Tom Selleck as the title character.

Том Селек е бил предпочитаният актьор за Лукас, но не и за Спилбърг, който е предпочитал Форд от самото начало, от което можем да предположим, че за Форд е отредена първоначално главната роля. Никъде в текста не се споменава Том Селек да е бил официалният актьор, който присъства в заглавието или афиша на филма като ‘title character’. Текстът сочи единствено, че Лукас предпочита да даде ролята на Том Селек, който не приема. Отговорът D, посочен в свитъка с отговори на МОН за верен, е грешен. Верният отговор е B.

TEXTUAL EVIDENCE: Interestingly, though Spielberg wanted to cast Ford in the lead role from the start, Lucas preferred to give the role to Tom Selleck, but the latter was unable to accept and Ford got the role.
За матурата по английски като покер. 20% от отговорите на първите 10 въпроса от част Слушане, посочени от експертите на МОН за верни, са грешни.

6. Poker is a card game
A) that is always played by two persons.
TEXTUAL EVIDENCE: played by two or more people
B) that requires no special skill.
Отговорът, даден за верен от просветните експерти в свитъка с отговори, е грешен. Второто изречение казва, че покерът е игра, която изисква умения, късмет и желание да поемаш рискове. TEXTUAL EVIDENCE: … calls for skill …
C) in which you win or lose cash.
За нас верният отговор е С.
TEXTUAL EVIDENCE: … bet on the value of their hands and the winner … и в последния параграф When you leave a poker game and go home, you cash in your chips, i.e. trade them for real money, for cash.
D) that originated in America in the 1800s. TEXTUAL EVIDENCE: … poker began in East Asia

Свързани заглавия:

Англичанин написа писмо до просветния министър заради гафове в матурата по английски

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …