Начало / България / На фестивала в Горна Бела речка цяло денонощие четоха Георги Марков

На фестивала в Горна Бела речка цяло денонощие четоха Георги Марков

В продължение на 24 часа на фестивала в село Горна Бела речка, Северозападна България, и на много места по света различни хора четоха произведенията на Георги Марков, съобщи bnr.bg.

Пред „Хоризонт“ един от организаторите на четенето – Диана Иванова, каза:

Идеята е по този начин да отбележим не просто 80-годишнината от раждането на писателя, но и да споделяме думи и заедно да търсим връзките между историята, която наследяваме, и това, което се случва тук и сега.
Всеки може да чете, дори и на ум. Нашата идея е именно на 24 май, на празника на словото, ние да четем и Георги Марков. Всеки може да го направи по начин, по който избере – сам, с приятели, може да ни пише какво е било преживяването, усещането, абсолютно свободно, просто да отдели няколко минути и да прочете няколко страници от Георги Марков. Добре е това да бъде на глас и споделено с някой друг. Това е смисълът на това общо четене.

Книгите на Марков са четени още на английски и на немски език, за да могат присъстващите на фестивала в Горна Бела речка чужденци да се запознаят с творчеството на писателя, за когото знаят само, че е убит от българската Държавна сигурност с помощта на КГБ.

Книги от Георги Марков тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …