Начало / България / БАН и Националната библиотека дръпнаха напред дигитално

БАН и Националната библиотека дръпнаха напред дигитално

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Институтът за български език при БАН демонстрираха дигитален напредък по повод 24 май, Деня на славянската писменост и българската култура.

Дигитализацията на фонда на библиотеката продължава с усилени темпове и вече има 700 хиляди файла, съобщи за „Фокус“ директорът й проф. Боряна Христова. Основната литература, която се ползва в Националната библиотека, е специализираната научна литература и периодичните издания. По думите й, колкото повече материали се предоставят онлайн, толкова по-голяма ще бъде и посещаемостта.

Проф. Христова съобщи, че все още от българската квота в общия европейски портал „Европеана“ остават доста свободни полета, което не е добре. До края на 2016 г. ще трябва усилено да се работи за попълването й.

Институтът за български език при БАН за първи път предостави свободен онлайн достъп до съдържанието на многотомния Речник на българския език, който е най-големият и представителен тълковен речник на българския език, съобщи bnr.bg. Досега са издадени 14 тома (до буква П включително), които включват общо 112 686 заглавни думи. Речникът е достъпен на адрес ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание.

Институтът откри в Централното фоайе на БАН изложбата „По стъпките на учителите“, посветена на 145-годишнината от създаването на БАН. Там са представени няколко дигитални проекта.

Българският национален корпус представлява колекция от над 5,4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език от средата на 20-ти век до наши дни. В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български.

Лексикално-семантичната мрежа „БулНет“ предоставя достъп до синонимни множества на български език /над 52 000/, връзка с преводните им еквиваленти на английски език /над 120 000/ и съществуващите връзки между тях – синоними, хипероними, мероними.

Лексикалните ресурси „Инфолекс“ и „Неолекс“ включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите. Създадена е и електронна интерактивна карта на диалектната делитба на българския език.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

316040904_607027907862773_6229729608995136183_n

Всички весели причини нещата да се объркат в една книга

Законите на Мърфи до днес са източник на усмивка Едуард Мърфи бил навремето аерокосмически инженер, …