На фокус
Начало / България / За първи път на български излиза „Кралят в жълто“ на Робърт Чеймбърс

За първи път на български излиза „Кралят в жълто“ на Робърт Чеймбърс

На българския книжен пазар излиза за първи път легендарният сборник „Кралят в жълто“ на знаковия американски писател и художник Робърт Чеймбърс. 

Книгата e основополагаща за американската жанрова литература и предизвиква истинска сензация с излизането си в края на XIX век. По-късно разказите в нея вдъхновяват творчеството на автори като Х. Ф. Лъвкрафт и Стивън Кинг, а Робърт У. Чеймбърс е признат за майстор на психологическия ужас c органична връзка с творбите на Едгар Алън По.

В първата част на сборника са разположени поредицата жанрови разкази с общ мотив – фантомното присъствие на Жълтия крал, които вече над век отекват в умовете на почитателите на остросюжетната проза (именно те наскоро вдъхновиха и създателите на успешния сериал „True Detective“), а във втората част са включени разкази в типичния за епохата романтично-приключенски стил, които представят по различен начин разностранния писателски талант на автора.

Чеймбърс е роден през 1865 г. в Ню Йорк и oсвен шедьовъра „Кралят в жълто”, е публикувал много романи, сборници, дори детски книги. Умира през 1933 г.

„Кралят в жълто“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

07d5f2e4ff704224bc99d95dae40d8fc651156e1-2560x1080

Пет противоречиви факта за Филип Рот

Създава свой стил и вечно търси идентичността си Американският писател е роден преди 90 години …