Начало / България / „Управление на иновативни театрални проекти“ на Десислава Стойчева с премиера в „Клуб на актьора“

„Управление на иновативни театрални проекти“ на Десислава Стойчева с премиера в „Клуб на актьора“

На 20 май, вторник, от 17 ч в „Клуб на актьора“ в Младежки театър „Николай Бинев“ ще се състои премиерата на книгата „Управление на иновативни театрални проекти“ от Десислава Стойчева (изд. „Валентин Траянов“).

Книгата „Управление на иновативни театрални проекти“ е първото научно теоретико-практическо изследване за управлението на театрални проекти. Акцентира се върху ролята на иновациите в изкуствата и са дефинирани ключови понятия като иновативен театрален проект, ръководител на театрален проект, шоукейс и др.

Подзаглавието на книгата е „Специфични познания, необходими на ръководителя на иновативен театрален проект за неговото успешно управление“ . За първи път е изграден цялостен профил на професионалния ръководител на театрални проекти – отговорности, специфични познания, технически и поведенчески умения за управление и оценка на проекти и др.

Авторът предлага и конкретни насоки за оценяване на иновативни арт проекти чрез прилагането на различни инструменти за оценка на резултатите и въздействието им. Те могат да бъдат полезни както за финансиращите институции, така и за артистите, кандидатстващи с проекти.

Изданието може да бъде използвано и като практически наръчник за развиване на умения на мениджърите на проекти и в други области на изкуствата. В книгата ще намерите примери от ръководените от автора арт проекти на Британски съвет, както и интервюта с мениджъри на иновативни театрални проекти в България и Обединеното кралство. Сред тях са „Университет за зрители“ в МГТ „Зад канала“, „Панаир на младите“ в Младежки театър „Н. Бинев“, Проектът „Про текст“ на организация 36 маймуни, Единбургския шоукейс на Британски съвет, „Национален театър на живо“ на Кралския национален театър и др. В приложенията на книгата има и архив от съвместни проекти на български и британски творци.

Д-р Десислава Стойчева е сертифициран мениджър и оценител на проекти, с дългогодишен професионален опит в Британски съвет като регионален мениджър на международни проекти и екипи. Тя е също преподавател по Арт мениджмънт в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, автор на статии в специализирания печат, презентатор в международни конференции, ръководител на обучения и актриса с участия в театъра и киното. Дъщеря е на актьорите Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …