Начало / Свят / Пинокио е можел да излъже само 13 пъти, установи експеримент

Пинокио е можел да излъже само 13 пъти, установи експеримент

Главният герой на писателя Карло Колоди (1826-1890) от „Приключенията на Пинокио“ (1883) можел да изрече само 13 лъжи преди носът му да стане толкова дълъг и тежък, че да му счупи врата, установи британски учен. Анализът на любимия на децата герой е публикуван в изданието „Journal of Interdisciplinary Science Topics“ и цитиран от БГНЕС.

За целите на любопитното изследване Стефан Люлин от университета в Лестър започнал да изчислява размерите на главата на Пинокио. След това той установил, че ако е била издялана от дъб, дървената кукла би тежала малко над 4 кг, а носът й би бил дълъг 2,50 см.

Ако дължината на носа се удвоявала при всяка лъжа, тринадесетата би причинила такъв натиск на врата на куклата, че той би се счупил. Изследователят осъзнава, че способността на носа на Пинокио да расте е „изключителна“.

„Но тази уникална способност може да създаде сериозен проблем на куклата и продължителни лъжи не са препоръчителни за здравето и добруването на Пинокио“, допълва той.

„Journal of Interdisciplinary Science Topics“  дава трибуна на забавни, но точни научни изследвания, направени от студенти. Теорията на изследователя не е тествана в известната приказка, защото в оригиналната история, написана от италианския писател, куклата казва само три лъжи.

„Приключенията на Пинокио“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …