Начало / България / Членове на СБП искат прозрачност на финансите му заради съмнения в злоупотреби

Членове на СБП искат прозрачност на финансите му заради съмнения в злоупотреби

В Съюза на българските писатели (СБП) тече ревизия, съобщи блогът „Площад Славейков”. В интервю писателят Никола Инджов разкрива, че стотина членове на съюза настояват за пълна прозрачност на документите от сделките на предишното ръководство. Според тях има съмнения, че СБП не е получил в пълен размер парите си от продажбата на сградата на „София прес” на бул. „Цариградско шосе”.

„Финансовата ревизия е предназначена не просто да посочи какво е материалното състояние на СБП в момента, а да покаже собствените ни Авгиеви обори, които трябва да изринем. За да започнем на чисто”, казва Инджов и добавя: „Управителният съвет е разединен както в оценката на причините за рухването, така и в замислите за възраждането на организацията. Уставът е отдавна неадекватен на реалностите, променяни са единствено сроковете за мандатност на управленческите длъжности. Парадоксално СБП е регистриран като сдружение с частна полза, очевидно е изместен в друга насока творческия характер на нашето писателско обединение. Наложително е да се преформулират целите на сдружението според заветите на първооснователите.

Настояваме да ни бъдат съобщени сумите, които са превеждани за Агенция „София Прес” на СБП и отчет за използването им. Да ни разкрият всички командировки в България и в чужбина на председателя на СБП, както и на членовете на УС. Искаме инвентарен списък на произведения на изкуството, собственост на СБП; заглавията на преводни книги от руски език, отпечатани от Издателство „Български писател“, както и договорите с авторите и преводачите; какво е салдото по сметките на СБП – в кои банки, при какви лихви, кой и откога има достъп да тегли и да се разпорежда с авоарите на организацията.

Искаме подробно извлечение за 2013 г. от Корпоративна търговска банка. Да ни съобщят още в какъв размер са месечните трудови възнаграждения на председателя на СБП, на главния секретар, на главния редактор на в. „Словото днес“, на директора на Творческия фонд. С чие решение е създадена длъжността „Главен мениджър на СБП“ и каква е реалната полза за СБП от нея? Според изявления в печата на самия него, той бил донесъл на СБП около 150 00 лв. Тези пари как и къде са заприходени? Настояваме да видим и отчетите на Ревизионната комисия”, казва още Инджов пред „Площад Славейков”.

СБП ще си избира председател на 7 юни. Изборът на 18 януари се провали, след като нито един кандидат не успя да събере повече от половината гласове, какъвто е регламентът. През октомври 2013 г. почина последният председател Николай Петев, който ръководи съюза 10 години.

Книги от Никола Инджов тук

Книги от Николай Петев тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …