Начало / България / Членове на СБП искат прозрачност на финансите му заради съмнения в злоупотреби

Членове на СБП искат прозрачност на финансите му заради съмнения в злоупотреби

В Съюза на българските писатели (СБП) тече ревизия, съобщи блогът „Площад Славейков”. В интервю писателят Никола Инджов разкрива, че стотина членове на съюза настояват за пълна прозрачност на документите от сделките на предишното ръководство. Според тях има съмнения, че СБП не е получил в пълен размер парите си от продажбата на сградата на „София прес” на бул. „Цариградско шосе”.

„Финансовата ревизия е предназначена не просто да посочи какво е материалното състояние на СБП в момента, а да покаже собствените ни Авгиеви обори, които трябва да изринем. За да започнем на чисто”, казва Инджов и добавя: „Управителният съвет е разединен както в оценката на причините за рухването, така и в замислите за възраждането на организацията. Уставът е отдавна неадекватен на реалностите, променяни са единствено сроковете за мандатност на управленческите длъжности. Парадоксално СБП е регистриран като сдружение с частна полза, очевидно е изместен в друга насока творческия характер на нашето писателско обединение. Наложително е да се преформулират целите на сдружението според заветите на първооснователите.

Настояваме да ни бъдат съобщени сумите, които са превеждани за Агенция „София Прес” на СБП и отчет за използването им. Да ни разкрият всички командировки в България и в чужбина на председателя на СБП, както и на членовете на УС. Искаме инвентарен списък на произведения на изкуството, собственост на СБП; заглавията на преводни книги от руски език, отпечатани от Издателство „Български писател“, както и договорите с авторите и преводачите; какво е салдото по сметките на СБП – в кои банки, при какви лихви, кой и откога има достъп да тегли и да се разпорежда с авоарите на организацията.

Искаме подробно извлечение за 2013 г. от Корпоративна търговска банка. Да ни съобщят още в какъв размер са месечните трудови възнаграждения на председателя на СБП, на главния секретар, на главния редактор на в. „Словото днес“, на директора на Творческия фонд. С чие решение е създадена длъжността „Главен мениджър на СБП“ и каква е реалната полза за СБП от нея? Според изявления в печата на самия него, той бил донесъл на СБП около 150 00 лв. Тези пари как и къде са заприходени? Настояваме да видим и отчетите на Ревизионната комисия”, казва още Инджов пред „Площад Славейков”.

СБП ще си избира председател на 7 юни. Изборът на 18 януари се провали, след като нито един кандидат не успя да събере повече от половината гласове, какъвто е регламентът. През октомври 2013 г. почина последният председател Николай Петев, който ръководи съюза 10 години.

Книги от Никола Инджов тук

Книги от Николай Петев тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …