Начало / Читатели / Книга, която запълва празноти

Книга, която запълва празноти

Сава СЛАВЧЕВ

Книгата „Свобода или Смърт. Светът и българите” на Румен Василев, излязла преди седмица на книжния пазар, е изключително интересно четиво. Дори за мен, който има по-скоро слаб интерес към историята.

Това е едно историческо възстановяване на картината от 1730 г. насам на Европа, най-общо казано, но и на Америка, с личности, движения, взаимовръзки, събития, сблъсък на идеи между изтъкнатите фигури на Просвещението и отражението на всичко това в българската действителност. Всъщност това са събитията, предхождащи описаното вече от същия автор в предишна негова книга „Масонската ложа и братството на Левски”. Това обаче не е книга, която търси конфронтация, и е на светлинни години  далеч от желанието да се води полемика с някои от най- изявените български специалисти в областта.

Това е просто книга, която запълва празноти. Това са малките части от пъзела, които липсваха, за да стане ясна общата картина на нещата. Това, в крайна сметка, е едно документално свидетелство, пречупено през един освободен и модерен прочит на събития, интерпретирани в тяхната взаимосвързаност.

За мен интересните неща бяха много и най-различни. Особено любопитно ми беше да науча за живота на Евгений Вулгарис  (по рождение Вулгарисов, но отхвърлил българската наставка  „ов”) – учителят на Паисий, за настроенията от онази епоха и неподозираните отражения в обществения и политически живот както у нас, така и в Америка. Естествено най-голямо място е отредено на Великата Френска революция , но няма как – това е страната, в която си дават среща всички големи умове на епохата, това е мястото, което определя развитието на повечето събития.

Книгата се чете леко, има добър ритъм, всичко е стегнато и историческите факти изобщо не тежат. Препоръчвам я горещо на всички, дори на тези, които като мен предпочитат друг тип четива. Сами ще се убедят защо.

„Свобода или Смърт. Светът и българите” тук

Книгите на Румен Василев тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …