Начало / България / 1000 книги ще бъдат „освободени“ за Световния ден на книгата

1000 книги ще бъдат „освободени“ за Световния ден на книгата

За първи път София има възможност да се превърне в истинска столица на свободните книги чрез предизвикателството „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ по случай Световния ден на книгата и авторското право, съобщи БГНЕС.

Идеята на организаторите от „Аз чета“ и българската Буккросинг общност е днес, когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на града да бъдат „освободени“ близо 1000 книги чрез инициативата Bookcrossing и по този начин да превърне книгите и четенето в активна част от ежедневието на града и хората в него.

Кампанията се осъществява в партньорство с Асоциация „Българска книга“, Нов български университет, Гражданско сдружение Политроник, книжарница „Къща за птици“ и в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите. За да се осъществи кампанията, като участници в инициативата са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече любители на книгите. Единственото, което те трябва да направят, е да регистрират всички книги, които желаят да освободят, на  www.bookcrossing.com, откъдето ще получат уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепят върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да „пуснат книгата на свобода“ в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн. буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн. книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО и се отбелязва на 23 април от 1995 насам. Датата е символична за световната литература, защото на нея са починали Сервантес и Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др. На този ден целия свят почита книгите и авторите им, насърчавайки всички да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …