Начало / България / 1000 книги ще бъдат „освободени“ за Световния ден на книгата

1000 книги ще бъдат „освободени“ за Световния ден на книгата

За първи път София има възможност да се превърне в истинска столица на свободните книги чрез предизвикателството „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ по случай Световния ден на книгата и авторското право, съобщи БГНЕС.

Идеята на организаторите от „Аз чета“ и българската Буккросинг общност е днес, когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на града да бъдат „освободени“ близо 1000 книги чрез инициативата Bookcrossing и по този начин да превърне книгите и четенето в активна част от ежедневието на града и хората в него.

Кампанията се осъществява в партньорство с Асоциация „Българска книга“, Нов български университет, Гражданско сдружение Политроник, книжарница „Къща за птици“ и в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите. За да се осъществи кампанията, като участници в инициативата са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече любители на книгите. Единственото, което те трябва да направят, е да регистрират всички книги, които желаят да освободят, на  www.bookcrossing.com, откъдето ще получат уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепят върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да „пуснат книгата на свобода“ в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн. буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн. книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО и се отбелязва на 23 април от 1995 насам. Датата е символична за световната литература, защото на нея са починали Сервантес и Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др. На този ден целия свят почита книгите и авторите им, насърчавайки всички да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

357727098_727141285878906_3441911418794261736_n

Последната страница на книгата предизвиква депресия

За много читатели тя е неочаквано трудно преживяване Наближи ли краят на интересна книга, с …