Начало / Свят / „The Goldfinch“ на Дона Тарт с „Пулицър“ за художествена литература

„The Goldfinch“ на Дона Тарт с „Пулицър“ за художествена литература

Романът „The Goldfinch“ („Щиглец“) на Дона Тарт, който ще излезе тази година на български, беше отличен с престижна награда „Пулицър“ в категорията „Художествена литература“. Тарт е известна с това, че публикува книги през 10 години, които се превръщат веднага в бестселъри. Романът „The Goldfinch“ вече беше обявен за „книга на годината“ от най-голямата интернет гиганта „Амазон“.

Биография на Маргарет Фулър (първата жена журналист, рецензент на книги на пълен работен ден, феминистка, адвокат, защитавал правата на жените), написана от Меган Маршъл, беше отличена в категорията „Биография“.

„Пулицър“ за поезия отиде при Виджай Сешадри  за „3 Sections“, а за драма –  за „The Flick“ от Ани Бейкър. Алън Тейлър спечели за втори път престижната награда в категория „История“, като сега беше отличен за книгата си „The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia, 1772-1832“ . Дан Фейгин за книгата си „Toms River: A Story of Science and Salvation“ е победителят в категорията „Документалистика“.

Американското издание на британския всекидневник „Гардиън“ и американският в. „Вашингтон пост“ са лауреати в категория „В служба на обществото“, за това, че първи публикуваха журналистически разследвания за злоупотреби на американското разузнаване, основани на документи, получени от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

В категорията „Отразяване на гореща новина“ наградата отиде при от репортерите на в. „Бостън глоуб“ за отразяването на терористичното нападение по време на Бостънския маратон.

Вестник „Ню Йорк таймс“ беше отличен в  две награди – „Новинарска фотография“ и „Фоторепортаж“.

Крис Хемби от Центъра за обществен интегритет във Вашингтон спечели в категорията „Разследваща журналистика“.  Агенция „Ройтерс“ е с наградата в категорията „Международен репортаж“ за текстовете си за дискриминацията на мюсюлманското малцинство рохиня в Мианма.

Наградата „Пулицър“ е престижна американска награда за журналистика. Носи името на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър издател, редактор и журналист. Връчва се за вестникарска и онлайн журналистика, литературни постижения и музикална композиция. Администрира се от Колумбийския университет, Ню Йорк.

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …