На фокус
Начало / Любопитно / Кой знае какво става в главата на Амели Нотомб

Кой знае какво става в главата на Амели Нотомб

Eлена БОЙЧИНОВА

Амели Нотомб отново хваща парния чук и използва за обект на писателската си ярост съзнанието на своите читатели. 117-те страници на „Да убиеш бащата“ представляват поредното предизвикателство към здравите нерви и най-изконните устои на любителите на белгийката.

Това е 20-тият роман на Нотомб, която се слави с кратките си форми на изразяване и с плодовитостта си – почти по книга на година. „Да убиеш бащата“ е нейният отговор на вечния Едипов въпрос. Но не очаквайте препратки към Достоевски или Фройд.

Малката и сладка като японка Амели отново ни забърква в история с неочакван край, във взаимоотношения трудни за преглъщане въпреки присъствието на фокуси, магии и LSD в сюжета. Балансирайки като цирков акробат върху тънко въже между цинизма, реализма и деликатния хумор, писателката преплита съдбите на великите магьосници Джо Уип и Норман Терънс, които ще ви пленят, объркат, отвратят, но няма да ви оставят безразлични. А безкомпромисният обрат на финала ще ви замае…най-малко.

„Да убиеш бащата“ е поредното доказателство за неизчерпаемото въображение, макар и мрачно и адско, на една от най-талантливите писателки в днешно време. Кой знае какво се случва в главата на Амели Нотомб?

 „Да убиеш бащата“ тук

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …