Начало / Свят / Книгата, за която се смяташе, че е от човешка кожа, се оказа от овча

Книгата, за която се смяташе, че е от човешка кожа, се оказа от овча

Подвързията на книга, за която се смяташе досега, че е направена от човешка кожа заради надписа „мъж, одран жив“, всъщност е от овча кожа, съобщи „Ройтерс”. Изданието е от ХVІІ в. и се съхранява в юридическата секция на Харвард.

Направени са девет проби, преди да бъде оповестена новината. Карън Бек е използвала метода за идентифициране на протеини с пептиди, по който се определя от какъв източник може да бъде подвързията – от животно или човек.

Книгата е издадена през 1605 или 1606 г. Тя е собственост на библиотеката на Харвардския университет от 1946 г. Изследвана е многократно заради надписа на последната й страница: „Подвързията на тази книга е всичко, което остана от скъпия ми приятел Джонас Райт, одран жив на 4 август 1632 от Уавума. Крал Мбеса ми даде книгата, защото беше едно от най-ценните притежания на бедния Джонас, заедно с голямо парче от кожата му, за да я подвържа.“

В библиотеката на Харвард има още две книги, за които се смята, че кориците са подвързани с човешка кожа. Едната е размишления върху човешката душа от французина Арсен Усей, публикувана през XIX век, а другата е издание на „Метаморфози“ на Овидий от XVI век. Във френската книга има бележка от лекар, според която кожата е от психично болна жена, починала от инсулт. Подвързията й изглежда различно от обичайните за книги.

Фото: library.harvard.edu

Прочетете още

награда

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ през 2021 г.

Тази година е специална за Награда “Хеликон“, защото съвпада с нейното 20-то, юбилейно издание Жури …