Начало / Свят / Британските писатели продължават борбата срещу закона, забраняващ затворниците да получават книги

Британските писатели продължават борбата срещу закона, забраняващ затворниците да получават книги

Продължава вълната от недоволство сред писателите във връзка с новия закон в Обединеното кралство, забраняващ на затворниците да получават книги, съобщи „Гардиън“. Поетесата Карол Ан Дъфи, както и романистите Джулиан Барнс, Иън Макюън и Марк Хадън поискаха среща с министъра на правосъдието Крис Грейлинг. Десетки хиляди хора са подписали петиция против закона.

По-рано тази седмица стана ясно, че Грейлинг дори може да бъде изправен пред съда заради решението си. Аргументът е, че той се поставя над закона, като добавя допълнителни наказания на затворниците отвъд тези, наложени им от правораздавателната система.

Миналата седмица пък Дъфи организира мирен протест пред затвора „Pentonville“, на който писатели четоха публично поезия. Тя, заедно с Барнс, Макюън и Хадън беше сред 80-те британски автори, изпратили отворено писмо до правителството, в което то беше призовано да премахне забраната.

Джо Гланвил, директор на английския център на ПЕН клуб, заяви, че правителството не е дало досега разумен аргумент в защита на този закон. Тя каза:

„От опита си при работа в затворите сме свидетели от първа ръка на фундаменталното значение, което има достъпът до литература. Някои от най-бележитите писатели от нашата страна искат възможност за дискусия, на която да се обсъди как да се продължава напред. Надявам се, че министрите ще преразгледат това грешно решение“.

Свързани заглавия
Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели
Писателите затворници

Прочетете още

244785_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Специален агент от Нелсън Демил и Алекс Демил 2. Преследването на Аделайн …