Начало / България / „Хеликон” и „Егмонт” подаряват книга при покупка на пътеводител

„Хеликон” и „Егмонт” подаряват книга при покупка на пътеводител

Ако ще пътувате в чужбина и ви трябва пътеводител, най-сигурният избор несъмнено са изданията на „Егмонт България” с логото на „Нешънъл Джиографик“. Книгите от поредицата не са обикновени справочници, те задоволяват и най-претенциозните вкусове, събирайки в едно най-полезната информация за всеки попаднал на ново място.

 От 15 март до 15 април почитателите на пътешествията имат уникалния шанс да обогатят своята колекция. Само в книжарници „Хеликон” с покупката на един пътеводител с логото на „Нешънъл Джиографик“ купувачът ще получи като подарък и една от четирите книги от поредицата „500 мечтани пътешествия”. Това са „Част І: По вода и по суша”, „Част ІІ: Пътища и приключения”,  „Част ІІІ: Културни развлечения и кулинарни изкушения” и Част ІV: Надалеч и нависоко”.

„500 мечтани пътешествия” е също издание на „Нешънъл Джиографик“- запазената марка за откриватели. Поредицата отваря сетивата към непознатото и побеждава страховете от него. Уникалните снимки, цветните карти, полезните съвети и споделените преживявания показват света какъвто е – необятен с чудесата на природата и с богатството на култури и традиции. „500 мечтани пътешествия” представя най-вълнуващите туристически дестинации в девет глави, тематично обединени в четири части:

– По вода и по суша

Няма значение дали ще се возите на романтичен речен автобус във Венеция, или ще обикаляте фиордите в Норвегия, дали ще се разхождате с лодка из Босфора, ще се спускате по Дунав, или ще плавате по Нил. Всяко от тези пътешествия си струва усилията и… измокрянето. Главата „По вода” ви отвежда до морски ширини и далечни брегове, а там ви очакват спиращи дъха гледки. Оставете се на течението!

А за тези, които са готови да опитат нещо ново и необичайно, главата „На ръба” предлага адреналинови преживявания – велосипеден тур из Франция, разходка със своенравни камили из дюните в Мароко, надбягване с непокорни кучешки впрягове в Аляска, високоскоростен рафтинг в Турция и дори преход из мрачна Трансилвания, където може да срещнете самия Дракула. Пригответе се за интересни ситуации на ръба. Стига да не ви е страх!

За всяко пътешествие ще откриете обща информация, карта, фотография, полезни напътствия – кога да отидете, колко да останете, как да се подготвите, интернет сайтове с допълнителни ресурси, и др. В секция „Най-хубавото” са изброени най-важните обекти, които можете да посетите по време на пътуването. Ето няколко страници от книгата:

 

– Пътища и приключения

Навярно мислите, че Ориент експрес отдавна не съществува, но главата „По релси” ще ви изненада с безброй подобни възможности. Сигурно не сте чували за Детската железница в Будапеща, а с нея може да разгледате града и околностите му. Очаква ви и пищният Гранд експрес – нещо като петзвезден хотел на колела, който свързва Москва и Санкт Петербург, при това само нощем. Ще научите и къде минава  „най-бавният на земята” Ледников експрес и за колко време Тавърският експрес прекосява своите 1400 км през Централна Турция.

Какво по-полезно и по-екологично от това да бродиш по света без превозно средство! Главата „Може и пеша” ви разкрива как да стигнете с много ходене до места, където усещането за красота и необятност ще възнагради усилията ви. Някои ще предпочетат градска разходка – из Капалъ чарши в Истанбул или по Стария мост във Флоренция. Ако обаче сте авантюрист, ще ви се прииска да тръгнете по Пътя на инките в Перу или да усетите студената прелест на Тирол в дълъг планински преход. Такива „пеши” изпитания превръщат туриста в пътешественик. Опитайте, но преди това си купете удобни обувки!

 

– Културни развлечения и кулинарни изкушения

Пътуванията са чудесен начин за „отключване” на интереса към историята и изкуството. Главата „Културни развлечения” ще ви разкрие тайните на древните маи в добре запазените храмове в Мексико. Ще се възхитите на сградите в Златния квартал – истински празник на архитектурата в Барселона. Приятно музикално приключение е обиколката из Централна Европа, където ще усетите духа на много бележити композитори, живели  в Прага, Виена, Залцбург или Будапеща. Още по-наблизо ви очакват обагрените в синьо молдовски манастири в Румъния и многобройните паметници на антична Гърция.

Удивително е какво удоволствие може да донесе понякога доброто меню. Прочетете главата „Кулинарни изкушения”, за да поемете по Пътя на бърбъна в провинциален Кентъки. Влезте в сладкарница „Захер” във Виена и опитайте прочутата торта по рецепта от 200 години. Открийте екзотичния вкус на къри с кокосово мляко направо на улицата в Бангкок или отпийте глътка студено пиво в някоя кръчмица в Прага. Която и от тези вкусни наслади да изберете, ще изпълните и стомаха, и душата си. Ако пък поне веднъж сте завиждали на птиците, за вас са предложенията в първата част на главата „Надалеч и нависоко”. Какво ли e в ранна утрин да полетиш с балон над Нил? Попътен вятър!

 

– Надалеч и нависоко

Да гледате света отвисоко отдавна не e привилегия, а лесно осъществимо преживяване. Но да се потегли нависоко, често изисква и мъничко кураж. Продължението на главата „Надалеч и нависоко” предлага разнообразни идеи –  от ексремните „хели-ски” за смелчаци в Алпите до по-традиционното, но също страхотно, изкачване с асансьора на Айфеловата кула.

Много са посоките в главата „На колела”. Какво ще изберете: Магистралата през ледените полета в канадската тундра или Околовръстния път на Исландия? Дори да сте добър шофьор, не забравяйте, че пътищата по френската Ривиера са невероятно красиви, но и много трудни. Ако искате необичаен маршрут, заложете на прехода от Лисабон до Порто. Смело напред, но карайте внимателно!

Вълнуващо е да се върнете по пътя на мислители, завоеватели и поети. Ще разберете по-добре Толстой, обикаляйки „неговите” места из някогашна Москва. Ще осъзнаете могъществото на Александър Велики, като изминете славния му маршрут из днешна Турция. „По техните стъпки” неслучайно е избрана да бъде финална глава. Нали най-добрият начин да предскажем бъдещето е да научим повече за миналото.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …