Начало / България / Петър Станимиров илюстрира и новото издание на „Пътешествията на Гъливер“

Петър Станимиров илюстрира и новото издание на „Пътешествията на Гъливер“

На българския книжен пазар излезе ново издание на „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт – класика, която едновременно е и отразяваща английската действителност сатира, и фантастичен реализъм от първите десетилетия на XVIII век. Книгата, издание на „Изток-Запад“ , е богато илюстрирана от художника Петър Станимиров.

В нея добре известният герой на Суифт пътешества – първоначално като корабен лекар, а впоследствие като капитан на различни кораби – през Бробдингнаг (чието правилно название според автора е Бробдинграг), чийто жители са високи „като църковна камбанария“ и изминават „при всяка крачка близо десет ярда“; през страната на Хоинъмите, обитавана и от чудноватите животни яхуси; из добре познатата ни Лилипутия с нейните гостоприемни, „не по-високи от шест инча“ жители, а и из други рядко гостоприемни и ужасяващи далечни места.

Интригуващите истории в „Пътешествията на Гъливер“ са послужили за вдъхновение на редица телевизионни, филмови и музикални творци през годините, а този жаден за приключения пътешественик  неизменно с широко отворени очи е любим герой на млади и стари по целия свят в продължение на векове.

Джонатан Суифт (1667–1745) е англо-ирландски есеист, сатирик, политически памфлетист, писател и журналист. Роден в Дъблин, Ирландия, той завършва Тринити Колидж на Дъблинския университет (1682-1688), а впоследствие работи като секретар и библиотекар на известния писател и дипломат сър Уилям Темпъл. През 1695 г. става свещеник, а шест години по-късно и доктор по богословие и викарий в Ларакол, Ирландия.
Автор – под няколко различни псевдонима – на редица статии, есета, политически памфлети и др., Суифт успява да създаде и поддържа близки приятелства с други известни свои съвременници от литературните среди на Острова – с видния майстор на поетичното перо в просвещенска Англия Алекзандър Поуп, с поета и драматург Джон Гей и др. През 1726 г. Джонатан Суифт публикува най-известното си и произведение „Пътешествията на Гъливер“, което мнозина определят като пародия на романа на Даниъл Дефо „Робинзон Крузо“. Така – чрез своя неповторим и крайно увлекателен сатиричен стил и умело употребения фантастичен реализъм – Суифт осмива желанието на редица писатели от това време да представят фантастични истории като реалистични или документални.

 „Пътешествията на Гъливер“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …