Начало / България / Журналисти, политици и приятели обсъдиха гибелта на свободната преса на късна премиера на „Пепел от вестник“

Журналисти, политици и приятели обсъдиха гибелта на свободната преса на късна премиера на „Пепел от вестник“

Макар и почти две години след излизането си и 14 години след реалните събития, описани в романа, книгата „Пепел от вестник“ е запазила достоверността, съотнасяща се и към настоящето. Авторът Евгени Петров, издателят Любен Козарев („Изток-Запад“) и критикът, журналист и литературовед Румен Леонидов стигнаха до този извод на късната премиера на романа, описващ заграбването и смъртта на вестник „Пари“.

„Преди време нашето издателство представи „Кръгът на Анархазис“ – една книга на адвокат Тодор Касабов, която показва порочността на българската съдебна система. Никой не й обърна внимание. Безразличието у нас е достигнало толкова напреднали форми, че каквото и да се появи, остава незабелязано. Предупредих Евгени да е готов, че същото може да се случи и с неговата книга. Трудно може да се впрегне вниманието на хората, те са толкова разочаровани, все едно някой им се е изплюл в очите и не виждат нищо. Но колкото и да бъде затлачвана и манипулирана, накрая истината излиза. Слава богу, новите поколения не могат лесно да бъдат манипулирани, те имат някакво собствено мнение и четат. Тази книга може да им разкрие парче от тази истина“,сподели Любен Козарев за книгата на бившия издател на вестниците „Пари“ и  „Експрес“ и др.

„Това че прави толкова късно тази премиера, означава, че авторът не се е взел твърде на сериозно, въпреки, че историята в книгата е твърде сериозна – каза пък Леонидов. – Той е дал време на романа си да подиша. Трябва да се направи филм по нея, за да могат повече хора да чуят за това, което е станало. Книгата е силен аналитичен разказ на тези 10 години тогава, майсторски написани и изживени.“

Самият Евгени Петров обяви писането на книгата и представянето й след това за истински мазохизъм.

„Връщам се всеки път към онези моменти. Тази книга остаря от журналистическа гледна точка. И става все по-лошо, 14 години след като по най-безскрупулен начин отнеха вестник „Пари“ в държавата се заграбват бизнеси по същия начин. Представете си само какво би било, ако сега, в тези времена, у нас имаше един истински, независим вестник, който да може да си позволи да бъде коректив?“, каза авторът.

„Пепел от вестник“ тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …