На фокус
Начало / България / Журналисти, политици и приятели обсъдиха гибелта на свободната преса на късна премиера на „Пепел от вестник“

Журналисти, политици и приятели обсъдиха гибелта на свободната преса на късна премиера на „Пепел от вестник“

Макар и почти две години след излизането си и 14 години след реалните събития, описани в романа, книгата „Пепел от вестник“ е запазила достоверността, съотнасяща се и към настоящето. Авторът Евгени Петров, издателят Любен Козарев („Изток-Запад“) и критикът, журналист и литературовед Румен Леонидов стигнаха до този извод на късната премиера на романа, описващ заграбването и смъртта на вестник „Пари“.

„Преди време нашето издателство представи „Кръгът на Анархазис“ – една книга на адвокат Тодор Касабов, която показва порочността на българската съдебна система. Никой не й обърна внимание. Безразличието у нас е достигнало толкова напреднали форми, че каквото и да се появи, остава незабелязано. Предупредих Евгени да е готов, че същото може да се случи и с неговата книга. Трудно може да се впрегне вниманието на хората, те са толкова разочаровани, все едно някой им се е изплюл в очите и не виждат нищо. Но колкото и да бъде затлачвана и манипулирана, накрая истината излиза. Слава богу, новите поколения не могат лесно да бъдат манипулирани, те имат някакво собствено мнение и четат. Тази книга може да им разкрие парче от тази истина“,сподели Любен Козарев за книгата на бившия издател на вестниците „Пари“ и  „Експрес“ и др.

„Това че прави толкова късно тази премиера, означава, че авторът не се е взел твърде на сериозно, въпреки, че историята в книгата е твърде сериозна – каза пък Леонидов. – Той е дал време на романа си да подиша. Трябва да се направи филм по нея, за да могат повече хора да чуят за това, което е станало. Книгата е силен аналитичен разказ на тези 10 години тогава, майсторски написани и изживени.“

Самият Евгени Петров обяви писането на книгата и представянето й след това за истински мазохизъм.

„Връщам се всеки път към онези моменти. Тази книга остаря от журналистическа гледна точка. И става все по-лошо, 14 години след като по най-безскрупулен начин отнеха вестник „Пари“ в държавата се заграбват бизнеси по същия начин. Представете си само какво би било, ако сега, в тези времена, у нас имаше един истински, независим вестник, който да може да си позволи да бъде коректив?“, каза авторът.

„Пепел от вестник“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

blagoveshhenye-364324-zpSjfgfe-1024x576

„Иконата“

Никой не беше я виждал без грим. Висока, кракът винаги като излязъл от струг, чорапът …