Начало / България / Георги Данаилов представи „Страница от политическото ни възраждане“ на Марко Балабанов

Георги Данаилов представи „Страница от политическото ни възраждане“ на Марко Балабанов

Писателят Георги Данаилов представи новото издание на спомените на прословутия си пра-пра-дядо Марко Балабанов вчера, 20 февруари, в столичната книжарница „Хеликон-България“. Книгата „Страница от политическото ни възраждане“ вече е на пазара, след като бе открита и редактирана от известния български драматург в сътрудничество с Чавдар Витов и издадена от ИК „Стефан Добрев“.

Ето какво разказа Данаилов:

“През март 1944 година рухва къщата на моя дядо Георги Данаилов. Две бомби се стоварили върху и и я превърнали в купище развалини. Един грамаден къс берковски мрамор от нейните колони се намери чак на улица Шейново, беше прелетял над зданията стотина метра. За щастие обитателите бяха евакуирани. Нищо не останало от дядовите мечти. Тридесет години той изплащал ипотеки и заеми, за да съгради тази къща – красива, според неговите представи, и както често се случва, починал, без да я види напълно завършена. Днес на нейното място се мъдри гостилница „Вкусното кебапче”! Като ровили в пепелищата, роднините ми извадили доста книги от библиотеката на професора. Сред тях почти невредима била и „Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Балабанов – тъстът на дядо ми. Тази книга се мяркаше пред очите ми в детството, сетне някъде изчезна. Причината бе, че заставиха семейството ни да напусне столицата. Жилището ни трябваше да се изпразни за три дни, а покъщнината беше разнесена и наместена по мазета и тавани, у близки и познати…

Чак след петнадесет години баща ми и майка ми се завърнаха в София, но нямаха право да ползват собствения си дом. Такива бяха времената! И ето, че един Божи ден. много по-късно моят братовчед, както си чистил тавана, открил в един ъгъл „Страницата“ и ми я донесе… Зарадвах се, но признавам, че не се наех да я чета, бях зает с велики дела и нямах време да се занимавам със съчиненията на пра-пра-дядо ми. Достатъчно ми бе, че в София и Варна има улици на неговото име. Знаех, че непосредствено след априлското въстание той, заедно с Драган Цанков тръгнали из Европа и успели да се срещнат с велики личности: Гладстон, лорд Дерби, Бисмарк, важни френски, италиански и австрийски държавници,  дори със самия руски император Александър II, който направо се просълзил, слушайки за злочестините на българския народ. Знаех всичко това за моя прадядо и все пак разлистих неговата книга, едва когато макар и с мъка започнах да се отървавам от собствената си суета… Прочетох я и дадох„Страница от политическото ни възраждане“ на Борис Христов – големият наш поет, литератор, филмов творец и, надявам се, мой приятел. Той ми се обади по телефона и каза. „Тази книга на всяка цена трябва да бъде преиздадена днес! И не само това, ами се нае да й търси издател.

Аз пък въодушевено, но лекомислено, се наех да се справя с нейния текст. Книгата е печатана преди сто и десет  години, трудно я разчитах, правописът и езикът са старинни. Много скоро се убедих, че нито силите ми, нито компютърните ми умения, ще ми стигнат, да я прехвърля на компютърен файл.

Тогава ненадейно открих нещо забележително: фотокопие на „Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Балабанов било направено в Мичиганския университет  в Съединените щати! Книгата не беше издавана, нито преиздавана нито в България, нито в Русия, нито къде да е в Европа, но империалистите в Щатите се оказали любознателни хора и запазили текста. Това извънредно много улесняваше работата по текста, но въпреки всичко не можех да мина без чужда помощ. Приятели ме насочиха към господин Чавдар Витов и филолог, и компютърен познавач, който за две три седмици да се справи с непосилната за мен задача“.

Представянето беше допълнено и с майсторството на проф. Ростислав Йовчев,  който изсвири на роял подходящи за случая произведения на П. И. Чайковски и български композитори. Премиерата на книгата бе уважена и от много политически и обществени личности, сред които Атанас Свиленов, Георги Пирински и др.

Свързани заглавия

„Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Балабанов с премиера в „Хеликон-България”

„Страница от политическото ни възраждане“  тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …