Начало / България / „Речник на книжовния български език и народна основа от ХVІІ век” е отличен с наградата „Акад. Владимир Георгиев“

„Речник на книжовния български език и народна основа от ХVІІ век” е отличен с наградата „Акад. Владимир Георгиев“

„Речник на книжовния български език и народна основа от ХVІІ век (върху текст на Тихонравовия дамаскин)” спечели наградата за колективен труд на фонд „Акад. Владимир Георгиев“, съобщи БГНЕС.

Речникът е дело на издателство „Валентин Траянов“ , а в авторския колектив влизат Роланда Блажева, проф. д.ф.н. Евгения Дьомина, проф. к.ф.н Галина Клипикова, доц. Емилия Кочева, Розали Лилова, ас. Августа Манолева, гл. ас д-р Ваня Мичева, Аделина Петкова, гл. ас. Солвейг Сеизова, проф. д.ф.н Марияна Цибранска и Благой Шаламанов. Носителите на наградата за колективен труд получават специален плакет, грамота и парична награда от 500 лева.

„Вълнуващото е, че един изключителен български учен като акад. Владимир Георгиев се е занимавал и с дарителство. Това показва, че когато си човек на науката, трябва и да си човек с висока обществена чувствителност. В това недобро време, смятам че такива примери все по-често трябва да бъдат показвани и че има духовни ценности, които трябва да пазим“, подчерта председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров при връчването на наградата.

Наградата на фонд „Акад. Владимир Георгиев“ е годишна и се присъжда за високи постижения при индивидуални или колективни трудове в областта на езикознанието. Отличието съществува от втората половина на 80-те години, а през 2014 година за наградата, носеща името на бележития академик, са предложени 5 колективни и 4 индивидуални трудове.

Акад. Владимир Георгиев е специалист по индоевропейско езикознание, като неговите трудове обръщат специално внимание на балканското езикознание и тракийските езици. Академикът има редица трудове в съавторство и с друг изтъкнат езиковед – Иван Дуриданов.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …