Начало / България / Излиза уникално фототипно издание на „Втора Харитонова преправка на „История славянобългарска“

Излиза уникално фототипно издание на „Втора Харитонова преправка на „История славянобългарска“

Уникално фототипно издание на „Втора Харитонова преправка на „История славянобългарска“ ще бъде до дни на българския пазар. Книгата е издадена по повод 250-годишен юбилей от написването на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски.

Книгата за пръв път вижда бял свят в град Чирпан през 1831 година и с нея „История славянобългарска“ за първи път излиза извън пределите на българските земи. Преправка означава да се направят корекции на оригинала, без да се нарушава целостта на книгата. Те са дело на монаха Харитон Рилец.

Изданието ще бъде разпространено и в най-големите и известни световни библиотеки като Библиотеката по хуманитарни и социални науки на Нюйоркската публична библиотека, Руската национална библиотека в Санкт Петербург, Британската библиотека в Лондон, Френската национална библиотека в Париж, Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, както и в университети, в които се изучава български език и култура в Страсбург, Болоня, Москва, Познан, Краков и други.

Томчето, на цена 50 лв., е издадено от Сдружение „Сороптимист Интернешьнъл – Старинен Пловдив“ с помощта на Община Пловдив. В изданието е включена и научна студия, която да помага в разбирането и разчитането на хилядолетната памет на България. Инициативата на Сороптимист Интернешънъл „Старинен Пловдив“ е подкрепена от Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …