Начало / България / Николай Стоянов представя „Случаят Ванга“ в Кърджали

Николай Стоянов представя „Случаят Ванга“ в Кърджали

Известният български писател Николай Стоянов довечера ще представи книгата си „Случаят Ванга“ във Военния клуб в Кърджали,  БГНЕС в града.

Стоянов е родственик на пророчицата и в творбата си е събрал лични спомени, и истории, предавани на поколенията в рода. Той е описал интересни срещи на Ванга с емблематични личности като Тодор Живков, Людмила Живкова, Светлин Русев, Евтим Евтимов, Николай Райнов, Блага Димитрова и редица други артисти, дипломати, политици.

Роденият през 1948 г. в Карлово Николай Стоянов е автор на 15 книги с проза. Сред тях особено популярни са сборниците с разкази и новели „Нощна връзка“, „Квартални хроники“, „Книга без корици“, „Транзитна виза“, „Френската стая“, „Есенни новели“. Четири телевизионни игрални филма са заснети по сценарии на писателя, той е написал е и множество радиопиеси. Стоянов е и преводач от френски език, негово дело са българските текстове на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж-Оливие Шаторейно. Негови книги са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония.

Николай Стоянов е основател и председател на Международната фондация „Балканика“, която всяка година присъжда известната като „Балканския Нобел“ награда за литература. Носител е на „Вазовата награда“, на „Европейската награда за поетична проза“, както и на наградата „Париж Европа“, присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа.

„Случаят Ванга“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

241668965_1565499527122804_4938435683639784409_n

Книги за препрочитане наесен

Много слънчеви страници си пожелаваме през новия сезон Всяко годишно време си има хубавите страни …