Начало / България / Стихове на Микеланджело в оригинал звучаха на премиерата на „Копие, захвърлено с любов”

Стихове на Микеланджело в оригинал звучаха на премиерата на „Копие, захвърлено с любов”

Премиерата на „Копие, захвърлено с любов” , организирана от Италианския културен институт, издателство „Персей” и Националната художествена галерия, бе открита от Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в София. Тя направи задълбочен и пространен анализ на многоликото творчество на Микеланджело – един от гениите не само на Ренесанса, но и на съзидаващия човешки дух.

Амендоладжине чете в оригинал един от шедьоврите на Микеланджело – „Художникът не е родил идея”, който след това прозвуча на български в изпълнение на актрисата Нона Йотова.

Особен интерес предизвикаха тайните, скрити в прочутите фрески и скулптури на Микеланджело и оказващи се важен момент в книгата, за да бъдат оценени в по-различна светлина любовните стихове на ренесансовия гений. Освен в „Сътворението на Адам” изображението на Господ като човешки мозък, показан в разрез, твърде любопитни са единственият автопортрет на Микеланджело върху одраната кожа на католически светец и портретите на големите му любови  Витория Колона и Томазо деи Кавалиери във фреската „Страшният съд”. Двамата са голямото вдъхновение на твореца, оформил се като творец и личност под влияние на ренесансовия неоплатонизъм, който издига в култ духовната, възвишената любов.

Освен 450 годишнината от смъртта на Микеланджело Буонароти (1475-1564), книгата „Копие, захвърлено с любов” почита и 80 години от рождението на преводача на лириката му – поетът Драгомир Петров. По този повод вълнуващи думи казаха братът на преводача – Игнат Петров, Иван Гранитски и др. Прозвучаха и авторските стихотворения на Драгомир Петров „Вместо епитафия” и „На сина ми”. На събитието присъстваха двамата му синове Христо и Димитър.

Премиерата се състоя в балната зала на бившия царски дворец в София и на настоящата Национална художествена галерия.

 „Копие, захвърлено с любов”  тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …