Начало / Свят / Нова литературна награда ще поправя грешките от миналото

Нова литературна награда ще поправя грешките от миналото

Нова литературна награда ще поправя грешките при награждаването на книги в миналото, съобщи „Гардиън“. Призът ще се нарича „Daphnes“ и е учреден от литературния сайт „Bookslut“. Наградата ще стартира след като бъдат преразгледани книгите, публикувани преди 50 години.

През 1964 г. Джон Ъпдайк печели в категорията за художествена проза на Националните награди на книги в САЩ за романа си „Кентавърът“. Според „Bookslut“, това е несправедливо, и са пренебрегнати книги като „The Bell Jar“ от Силвия Плат, „Котешка люлка“ от Кърт Вонегът, „Еднорогът“ от Айрис Мърдок, „Шпионинът, който дойде от студа“ от Джон льо Каре, „V“ от Томас Пинчън и др.

Джеса Криспин, главен редактор на литературния сайт, коментира:

„Общо взето, наградите отдават почит на посредствеността. Понякога отнема десетилетия, преди читателите да вникнат в дадена книга. Или пък да осъзнаят, че някоя творба не е толкова добра. Ние не се опитваме да правим някаква феминистка коректива. Но се уморих от това да слушам как единствените важни писатели на ХХ век са Хемингуей, Ъпдайк, Рот и Фокнър. Когато се вгледаш, се вижда, че много други брилянтни книги и автори са пренебрегнати. Всяка година се награждават посредствени книги, само защото зад тях стоят големи издателства и им се осигурява много публичност“.

Номинираните, както и съставът на журито, ще бъдат обявени следващия месец. Ако новата награда бъде приета добре, то тя ще продължи да се дава всяка година.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …