Начало / Свят / Американци измислиха „съпреживяваща“ книга

Американци измислиха „съпреживяваща“ книга

Нова технология направи възможно пълното усещане на емоциите на героя в книгата от читателя, съобщи motherboard.vice.com. Учени от американската лаборатория в Масачузетс „MIT’s Media Lab“ разработиха проект, наречен „Sensory Fiction“. Изобретението представлява книга в светодиодна обложка, придружена от специална жилетка, която читателят си слага, докато чете.

Книгата излъчва различна светлина, в зависимост от случващото се в творбата. Жилетката пък произвежда специални вибрации, които карат читателя да усеща емоциите на главния герой. Тя се стяга и отпуска сама, променя своята температура, дори има способността да променя пулса.

Така изобретението ще елиминира до минимум елемента на въображението при четене и ще улесни емпатията. Читателят ще може да усети в пълна степен през какво преминава главния герой. Засега обаче проектът е в начална фаза и устройствата не са все още в масова употреба.

Тестовият модел е фантастичният роман на Джеймс Типтри „Момичето, което го заключиха“. Неговият сюжет предизвиква широк диапазон от емоции и смяна на настроението – от максимално отчаяние до дълбока любов и съчувствие на героя.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …