Начало / Свят / Повечето писатели печелят по-малко от 1 000 долара на година

Повечето писатели печелят по-малко от 1 000 долара на година

Оказва се, че и в писателската професия доходите са разпределени изключително неравностойно. Скоро след като стана ясно, че Силвия Дей е получила 8-цифрен аванс за написването на два романа, ново изследване показа, че повечето писатели печелят по-малко от 1 000 долара на година, съобщи yahoo.com.

Изследването, дело на „Digital Book World” и литературното списание „Writer’s Digest”, е направено с 9 210 участници. Това са писатели, разделени на 4 групи – начинаещи, самоиздаващи се, традиционно издавани и хибрид между самоиздаващи се и традиционно публикувани, като интервюираните сами са посочили категорията, в която да бъдат разпределени. След запитването става ясно, че 54% от тези, които са публикувани от издателска къща и 80% от самоиздаващите се автори имат доход от под 1 000 долара на година.

Джеръми Грийнфийлд, ръководител в „Digital Book World”, коментира, че макар изследването да не отразява реално ренесанса, в който се намира самоиздаването, то показва, че като цяло писателската професия не носи високи средни доходи и тези, които печелят наистина добре, са изключения. Грийнфийлд отбелязва, че повечето от авторите работят като ежедневна работа нещо друго, а писането им е по-скоро като хоби. Едва 18% от участниците са определили парите като приоритетна цел, която преследват чрез писането. Грийнфийлд казва, че мечтата за напускане на традиционната работа заради писателството засега остава нещо изключително трудно постижимо.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …