Начало / Свят / В Рига направиха „книжна верига” от старата до новата библиотека

В Рига направиха „книжна верига” от старата до новата библиотека

Вчера, 18 януари, хиляди жители на Рига (столицата на Латвия) участваха в акцията „Книжен път”, съобщиха руските медии.  За няколко часа те направиха „верига от книги” – подаваха си книги от ръка на ръка, очертавайки символично пътя от старата латвийска национална библиотека до новата сграда на институцията, която се намира на левия бряг на река Даугава.

Всички издания, които са пренесени по този начин в новия дом на библиотеката, са били подвързани, за да не бъдат повредени по време на „пътуването” им. Всяка книга от старата библиотека до новата е пътувала около час. Хората, взели участие във „веригата”, са били в различен възрастов диапазон, отбелязват организаторите. Предаването  на книги от ръка на ръка по веригата символизира запазването на културните ценности за бъдещите поколения.

Новата сграда на националната библиотека на Латвия носи романтичното име „Замъкът на светлината” и ще отвори врати за посетителите на 29 август, когато се навършват 95 години от създаването й. Дотогава трябва да бъдат пренесени 4 млн. книги и други издания.

Фото: delfi.lv

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …