Начало / България / „Портрет на поета като млад” на Недялко Славов с премиера в „Хеликон-България”

„Портрет на поета като млад” на Недялко Славов с премиера в „Хеликон-България”

Новият роман на Недялко Славов „Портрет на поета като млад” ще бъде представен в София на 6 февруари, четвъртък, от 18 ч в книжарница „Хеликон-България” (бул. „Цар Освободител” 4).

„Това е третият роман на Недялко Славов след „Фаустино” и „Вертиго”, който ни връща в една привидно отминала епоха, когато изящното бе вредно, а духовното – насила пъхано в калъпа на чужди нам практики. Тази книга е болезнена гротеска за кривите огледала на нашата младост, в които се отразяваха мечтите и любовите ни. Тя е и своеобразно отмъщение за смазваните ни, но все пак оцелели чувства. Написан с покъртителен поетичен език – разсмиващ до сълзи и тъжен до смях, романът е последната картина от триптиха на Славов, нямащ аналог в родната ни литература”,  е оценката на писателя Eмил Андреев за „Портрет на поета като млад” .

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм и са далече от съвременните тематични клишета. Славов е носител на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“. Негови пиеси са поставяни на различни сцени.

„Портрет на поета като млад”  тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …