Начало / България / Представиха фототипно издание на масонските трудове на Раковски

Представиха фототипно издание на масонските трудове на Раковски

Два неизвестни досега философски труда на Георги Раковски – патриарх на българското национално-освободително движение, излизат на книжния пазар като фототипно издание на ИК „Дукати“, съобщи trud.bg. Тетрадката с оригиналите е открита от известния варненски колекционер и адвокат Христо Раев, който я откупил от частни лица.

Книгата беше представена снощи в Регионалния исторически музей във Варна от Христо Раев и издателя Иван Даракчиев. Ръкописът е първото лично признание на Раковски, че е бил част от братската масонска верига. Първата му част, която е в обем от 47 страници, е наречена: „Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина“. В нея Раковски излага вижданията си за масонството като извор на светлина и добруване на човечеството и определя масона като „человек напълно освободен, зависещ само от съвестта си“. Разсъждава и върху лозунга на XIX век: „Свобода, равенство, братство“, като отчита, че пред закона всички трябва да са равни, но не може да са равни работливият и мързеливият.

Две експертизи – от Националната библиотека и Районния исторически музей в Шумен, доказват автентичността му, твърдят Раев и Даракчиев. „Раковски го е писал през май 1886 г. в Одеса, когато вече е бил болен. Това е лебедовата му песен, вид завещание към поколенията, писано в типичния му стил – смесица от френски изрази, русизми и котленско наречие“, обясни Раев при представянето на книгата.  По негова воля оригиналът ще се съхранява в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Раев смята, че Раковски е въведен в масонство от Джузепе Мацини.

Премиерата обаче не мина без скандал. Представители на местни исторически и граждански сдружения са представили контрааргументи, съобщи petel.bg. Те обявиха, че Раев и Даракчиев искат да набедят революционерите ни за масони и да представят някакъв ръкопис за нещо, което той не е. Петров и Даракчиев реагираха емоционално и обвиниха присъстващите, че искат да ги провалят в откритието им.

От варненския музей взеха отношение по темата – според отдела за връзка с обществеността базата е разрешила събитието, тъй като се е доверила на другите музеи в страната, които са се произнесли за документа. Васил Тенекеджиев от регионалния исторически музей обаче потвърди, че никакви доказателства за произхода на писанието не е видял или чул.

„Масонският код на Българското възраждане. Великите майстори Антон Йоанович, Иван Селимински, Георги Раковски“ тук

„Масонската ложа и братството на Левски“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …