Начало / Свят / Млади чехи правят от телефонните кабини малки библиотеки

Млади чехи правят от телефонните кабини малки библиотеки

Двама млади чехи решиха да вдъхнат нов живот на телефонните кабини, които станаха ненужни с бума на мобилните телефони, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Те инсталираха в тях мини библиотеки, като първата беше представена днес в болница в Прага. На щандовете в червената кабина пациентите в болница ИКЕМ ще могат да открият книги на автори от всички жанрове като Джон Гришъм и Джон Голсуърти. 27-годишната Моника Сербусова, която е съавтор на проекта със свой колега, съобщи, че е почерпила вдъхновение от подобен проект във Великобритания.

Те получили подкрепата на местен телефонен оператор и създали библиотеките с помощта на свои близки, колеги и приятели.

 „Моят братовчед, който учи в технически университет, ни каза как да монтираме етажерките, баба ми ни донесе пълен чувал с книги, изхвърлени от техните собственици“, разказа Моника.

Създателите на проекта са получили като подарък 700 книги, каза още тя.

„Планът е да създадем в Прага девет кабини с мини библиотеки, за да видим какъв ще е успехът и сред публиката“, заяви говорителката на чешката компания „Телефоника” Луси Янгманова. Компанията отговаря за над 13 000 кабини в страната.

Откривайки новата библиотека, Радомира Хнутова, радиолог в болница ИКЕМ, заяви, че идеята е чудесна. „Пациентите могат да заемат книги и да ги връщат, идвайки за следващия си преглед“, каза тя.

„Само се надявам, че хората няма да ги крадат“, допълни Алена Улцова, която продава цветя в коридорите на болницата.

Фото: личната страница на Моника Сербусова във „Фейсбук”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …