Начало / Свят / Библиотека на християнски свещеник беше подпалена в Ливан

Библиотека на християнски свещеник беше подпалена в Ливан

Библиотека, принадлежаща на гръцки свещеник, беше подпалена във втория по големина ливански град Триполи, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. Произшествието в населеното главно със сунити пристанище станало след религиозен скандал, предизвикан от екстремистки провокатори.Унищожени са две трети от около 80-хилядите книги и ръкописи.

Пожарникари пристигнали да гасят огъня, „но има опасения, че още книги са унищожени от водата, използвана за гасенето на огъня“, уточнява източникът. Атаката срещу библиотеката е извършена, след като в една от книгите й била открита брошура, оскърбяваща исляма и пророка Мохамед.
„След това собственикът на библиотеката, отец Ибрахим Сируй, се срещна с ислямските лидери в Триполи. Ясно бе, че той не е знаел нищо за брошурата. Планираната пък демонстрация срещу инцидента бе отменена. Тогава в петък вечерта библиотеката бе подпалена“, разказа източникът.

Библиотека „Саех“ се намира в историческата част на Триполи. Градът често е арена на сблъсъци и престрелки между сунитското мнозинство и шиитското алаутското малцинство, към което принадлежи и сирийският президент Башар Асад. Християните много рядко са въвличани в религиозното противопоставяне в града. Петъчният случай става на фона на нарастващия религиозен радикализъм в Ливан, свързан с войната в съседна Сирия.

БГНЕС припомня, че режимът на Асад се обявява в защита на християните и други религиозни, а също етнически малцинства. Воюващите пък срещу него ислямистки сили са сунити, които искат в Сирия да се установи теократична държава по модела на Саудитска Арабия.

Фото: blogbaladi.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява „Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден …