Начало / България / Слушайте как Радичков лично чете текста си в радиотеатъра на БНР днес

Слушайте как Радичков лично чете текста си в радиотеатъра на БНР днес

Програма „Христо Ботев” на БНР ще излъчи „Добродушните смокове” от Йордан Радичков в радиотеатъра от 16 ч днес. Ето какво разказва на bnr.bg редакторът Ина Вълчанова, която тази година беше номинирана за наградата „Хеликон” за антиутопията си „Записки на свинята”:

„Знам, че неведнъж сме повтаряли „Добродушните смокове” от Йордан Радичков. Лично аз бих искала да я повтарям, докато не остане нито един човек, който да не я е чул. Защото това е единствената пиеса, написана от Йордан Радичков специално за радиотеатъра. Защото в студиото беше празник. Защото Теодоси Спасов беше дошъл с кавала си и Иван Добчев му каза да се включва винаги, когато почувства желание. Защото придумахме Йордан Радичков да чете сам текста на разказвача. Защото донесох от стола една тава, която напълнихме с вода от чешмата и двете магьосници Светлана Янчева и Жорета Николова превърнаха тавата в изворче. Едно от най-убедителните изворчета, които съм чувала по радиото.

През 1994 г. (тепърва ще се оценява колко златен период за радиотеатъра са били 90-те години на ХХ век) направихме нещо много смело. Просто поканихме всички български писатели, които искахме да имаме между своите автори и ги помолихме да напишат по една радиопиеса. Не ни провървя с Константин Павлов. Два дни след като ми се обади, че вече е написал „чаршафите” (така ги наричаше) и от утре започва да реже и да сглобява получи първия си инсулт. Чаршафите останаха ненарязани и не знам къде са сега.

Маргарит Минков написа „Въведение в тяхната картина” и това се оказа последната му пиеса. Станислав Стратиев написа предпоследната си пиеса за нас.
Но тогава най-много се вълнувах за Йордан Радичков. Обаждах му се по телефона, а той все казваше, че не е готов. Всички срокове бяха минали отдавна, но ние естествено решихме за забравим за всякакви срокове. Чакахме.

„Аз написах една радиопиеса – каза ми Йордан Радичков – но като я показах на жена ми, тя не я хареса и я изхвърлих в кофата за боклук.”

„Къде се намира тази кофа за боклук?!” – попитах.

„Ами, пред нас. Но вече са я изпразнили. Това беше миналата седмица. Сега пиша друга.”

Когато Йордан Радичков дойде в редакцията и донесе текста, аз слязох до бюфета и купих по едно парче торта на всички колеги. Усещам сладостта на тази торта и досега. Опитайте я и вие.”

Книги на Йордан Радичков тук

Книги на Константин Павлов тук

Книги на Станислав Стратиев тук

Книги на Маргарит Минков тук

Книги на Ина Вълчанова тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …