Начало / Свят / Унгария приватизира издаването на учебници

Унгария приватизира издаването на учебници

Унгария приватизира издаването на учебници, съобщи thebookseller.com. Това означава, че за напред държавна институция ще публикува учебните материали в страната. Критиците смятат, че това ще се отрази пагубно на издателите, които са били отпечатвали учебниците. Премиерът Виктор Орбан даде зелена светлина закона, който ще влезе в сила от септември 2014 г.

Решението беше посрещнато негативно от унгарски и международни организации. Золтан Покарни, директор на Комитета за образование, наука и изследване и член на управляващата партия, е един от гласувалите срещу закона.

Петер Зентай, директорът на Асоциацията на издателите и книготърговците в Унгария, коментира:

„Издателите, които са ограбени от собствения им пазар, логично ще се обърнат към съда в Страсбург. Тъжното е, че дори там да отсъдят в тяхна полза, това ще отнеме 3-4 години, а те ще са фалирали дотогава”.

Греъм Тейлър, председател на образователния комитет на Международната асоциация на издателите, заяви:

„Това се случваше постоянно през 80-те години в Африка. Накрая държавата се сриваше под собствената си тежест. Не съм вярвал, че ще видя подобно нещо в Европа. Учителите трябва да могат да избират учебниците, по които да учат учениците си, а не да бъдат притискани от държавни бюрократи”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …