Начало / Свят / Издирват се откраднати редки книги от Biblioteca dei Girolamini

Издирват се откраднати редки книги от Biblioteca dei Girolamini

Любители на книгите от цял свят помагат на следователите да открият хиляди редки издания, откраднати от една от най-старите и известни ренесансови библиотеки – Biblioteca dei Girolamini, в Неапол, съобщи Би Би Си. Тя е основана през 1586 г. и притежава 150 хил. редки издания. 5 хил. от тях са от ХVІ век, 120 са отпечатани преди 1501 г.

Книгите са крадени години наред, включително от бившия шеф на библиотеката Марино Масимо Де Каро. Той е изнасял и подарявал безценни екземпляри на бившия сенатор и съветник на Силвио Берлускони – Марсело Дел Утри.

Голяма част от изданията са намерени, но все още липсват редки книги от ХV и ХVІ век. Сред тях са „Утопия” на Томас Мор от 1518 г. и „Sidereus Nuncius” на Галилео Галилей от 1610 г., съдържаща над 70 рисунки на луната и звездите. Също и изследване на Йоханес Кеплер със заглавие „Astronomia Nova”.

Според майор Антонио Копола в продължение на години в библиотеката е действала цяла престъпна група. Тя периодично е обирала фонда с редки издания.

„Ню Йорк таймс” твърди, че сенаторът Дел Утри е получил голяма част от крадените книги. Срещу това е осигурил кариерата на шефа на библиотеката, който е страстен библиофил без образование. Де Каро беше осъден на 7 години затвор, заменен с домашен арест, за гигантската кражба. Процеси се водят срещу още седем души. Дел Утри също е бил арестуван, но се измъкна без присъда.

Новият директор на библиотеката разказа пред Би Би Си на какъв кошмар се е натъкнал, когато влязъл в нея – разхвърляни книги, безценни издания, разпилени по земята, хаос и разруха. Библиотеката е била затворена няколко години уж за ремонт и това е улеснило крадците. Смята се, че поне 500 книги са били продадени на частни колекционери през германски аукциони.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …