Начало / Свят / Автор поиска да се изтегли негова книга след самоубийство в американско училище

Автор поиска да се изтегли негова книга след самоубийство в американско училище

Авторът на книгата “The Anarchist Cookbook” Уилям Пауъл призова към незабавно изтегляне на произведението му от печат. Причина за решението на писателя е, че произведението му се е превърнало в настолна на книга на поредния ученик, който нахлу с оръжие, три самоделни бомби „Молотов” и мачете в колежа си в Колорадо, простреля момиче, а след това се самоуби. Миналата седмица 18-годишният Карл Пиърсън нахлул въоръжен в колежа „Арапахо” в Сентениал, Колорадо, с желанието да нападне своя учител по риторика и една библиотекарка. В резултат на нападението му все още в кома и с опасност за живота е 17-годишната му състудентка Клер Дейвис.

“’The Anarchist Cookbook’ трябва незабавно да бъде изтеглена”, каза авторът на произведението, повлияло на Пиърсън, Уилям Пауъл. Той написал книгата през 1971 г., когато бил на 19, като целта му била бунт срещу участието на САЩ във войната във Виетнам. Досега са продадени над 2 милиона екземпляра от нея. Според властите книгата е имала пагубно влияние и върху други участници в терористични атентати, като например хърватските радикали, които през 1976 г. отвличат самолет на нюйоркското летище „Ла Гардия“, сепаратисти в Пуерто Рико, които нападнали щаб-квартирата на ФБР през 1981г, нападателите в колежа Колумбин през 1999 г. и други. В момента самият Пауъл има образователен център в Малайзия и пише педагогически книги.

Пауъл вече се извини за деструктивното влияние, което книгата му има и пусна сам рецензия, която да възпре купувачите й в сайта на „Амазон”.

„Но все пак, аз нямам особена тежест по отношение на продажбите. Правата за книгата принадлежат на издателя, който не се отказва да я продава“, казва още писателят.

Самият издател Били Блан пък обяснява:

 „Знаете, в Америка не се забраняват книги!“.

Според американските медии, че от купуването на правата й през 2002 г. досега книгата му е донесла над $3 млн. и му помага да поддържа висок стандарт, включващ къща от 550 кв. м в Арканзас.

Според Google Trends “The Anarchist Cookbook“ е сред най-търсените заглавия в последните две години, като запитванията за нея са нараснали с над 5000%.
През 2010 г. в Англия властите се опитаха да забранят заглавието, но получиха отказ от „Амазон” да се подчини.

 „Нашата цел е да подкрепяме свободата на изразяването и да предоставим на клиентите си най-голямото възможно разнообразие от заглавия. Ще спрем да я продаваме, само ако я обявят за противозаконна“, казаха тогава от централата на най-големия книгоразпространител в света.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Grisham_The Judge's-List_cover

Смразяваща игра на котка и мишка

Адвокат Лейси Столц от Комисията по съдийска етика във Флорида е по следите на сериен …