Начало / България / Изложба „Рисунки и илюстрации“ на Иван Кирков в Пловдив

Изложба „Рисунки и илюстрации“ на Иван Кирков в Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив нареди интересна и ценна изложба рисунки и илюстрации на отишлия си преди три години голям български художник Иван Кирков, съобщи БГНЕС.

Част от творбите са предоставени от галерия “ Л`Юнион“, другата част са собственост на частен колекционер, пожелал да остане анонимен. Илюстрациите на детски книги на Иван Кирков са разпознаваеми за мнозина и като стил, и като конкретни творби. Събуждат спомени и асоциации у посетителите.

Като илюстратор, е автор на оформлението на книги на Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев. Негово дело е декоративно-пластичното оформление на чакалнята на Централната жп гара София, той е автор и на оформлението на завесата на Народния театър.

Иван Кирков е роден в Асеновград и последните години от живота си прекарва в малкия град, той е един от емблемите му, оставил отпечатък и във физиономията на града. Но още през 1961 г. нашумява в цялата страна с първата си поява пред публика на Първата младежка изложба. Името му става синоним на неконформизъм и модерност още тогава. Работил е в различни области и жанрове- живопис, илюстрация, плакат, сценография, художник в киното, автор е на монументални металопластики и стенописи. Професор в Националната художествена галерия, той подкрепя създаването на редица големи български художници. През 1965- 67 е сценограф на Сатиричния театър, а в киното дебютира през 1961 с филма “ Инспекторът и нощта“.

Прочетете още

78

С природа и книги ще лекуват в Норвегия

Новата концепция идва, за да пребори стреса Проектът се разработва от специалисти по психосоматична медицина, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *