Начало / България / Изложба „Рисунки и илюстрации“ на Иван Кирков в Пловдив

Изложба „Рисунки и илюстрации“ на Иван Кирков в Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив нареди интересна и ценна изложба рисунки и илюстрации на отишлия си преди три години голям български художник Иван Кирков, съобщи БГНЕС.

Част от творбите са предоставени от галерия “ Л`Юнион“, другата част са собственост на частен колекционер, пожелал да остане анонимен. Илюстрациите на детски книги на Иван Кирков са разпознаваеми за мнозина и като стил, и като конкретни творби. Събуждат спомени и асоциации у посетителите.

Като илюстратор, е автор на оформлението на книги на Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев. Негово дело е декоративно-пластичното оформление на чакалнята на Централната жп гара София, той е автор и на оформлението на завесата на Народния театър.

Иван Кирков е роден в Асеновград и последните години от живота си прекарва в малкия град, той е един от емблемите му, оставил отпечатък и във физиономията на града. Но още през 1961 г. нашумява в цялата страна с първата си поява пред публика на Първата младежка изложба. Името му става синоним на неконформизъм и модерност още тогава. Работил е в различни области и жанрове- живопис, илюстрация, плакат, сценография, художник в киното, автор е на монументални металопластики и стенописи. Професор в Националната художествена галерия, той подкрепя създаването на редица големи български художници. През 1965- 67 е сценограф на Сатиричния театър, а в киното дебютира през 1961 с филма “ Инспекторът и нощта“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …