Начало / Интервюта / Алис Мънро: Повечето писатели подценяват собственото си творчество

Алис Мънро: Повечето писатели подценяват собственото си творчество

Писателката Алис Мънро не успя да получи лично Нобеловата си награда за литература. Призът беше връчен официално преди часове на дъщеря й Джени на церемония в Стокхолм, съобщи „Гардиън“. Здравословното състояние на 82-годишната писателка не й позволи да пътува от Канада за Швеция. Все пак тя даде дълго интервю за сайта на Шведската академия.

Мънро коментира факта, че е едва тринадесетата жена, която печели отличието:

„Да, аз съм жена, но има и други жени, които са печелили Нобелова награда. Много съм благодарна за оказаната чест. Не мисля, че моето постижение е повече от това на другите. Повечето писатели подценяват собственото си творчество. Все пак никой не разправя на приятелите си как един ден ще получи Нобелова награда“.

Канадската писателка е призната за „майстор на късия разказ“. Тя е израснала в Онтарио и била вдъхновена от приказката на Ханс Кристиан Андерсен, „Малката русалка“:

„Имах дълъг път до училище, който извървявах пеша, и през това време си измислях приказки. Постепенно, с времето, приказките започнаха да засягат мен самата като героиня в една или друга ситуация“.

В началото Мънро криела от близките си желанието си да бъде писателка. След като отгледала двете си дъщери през 50-те години на миналия век, тя решила да започне да работи и върху собствените си мечти и кариера.

 „По моето време, ако някой четеше, това бяха жените. Същото се отнася и за образованието. Светът на четенето и писането беше много по-отворен към жените. Мъжете бяха фермери или вършеха друга работа. Не казвах на близките си, че искам да се занимавам с писане. Щяха да ми се изсмеят. Сега на писателките им  е по-лесно, защото в наши дни е много по-нормално една жена да се занимава с нещо важно“.

През юни тази година, авторката сподели, че се отказва от писането. Тя обясни защо:

„Отказах се от писането преди около година. Това беше мое решение. Не означава, че искам, но не мога да пиша. Искам да бъда като останалите, поне за малко. Защото с писането, ти вършиш нещо, което другите не виждат, не можеш да говориш много за това, криеш се в този таен свят, а понякога се присъединяваш към останалия свят. Уморих се от това раздвояване – правя го през абсолютно целия си живот“.

Алис Мънро е канадска писателка, родена 1931 г. Тя е призната майсторка на разказите. Тя има 14 публикувани сборника. Кариерата й стартира още в края на 60-те години на миналия век. Носителка е на Нобелова награда за литература, „Governor General’s Award”, „Trillium Book Award”, „National Book Critics Circle Award”, „Ман Букър Интернешънъл” за цялостен принос и много други. Членка е на Американска академия на изкуствата. Нейната колежка, американската писателка от еврейски произход Синтия Озик, я нарича „нашият Чехов”.

Свързани заглавия
Алис Мънро: Четенето беше моят живот, докато навърших 30 години
Алис Мънро: Това, за което остана време, е да гледам през прозореца
Алис Мънро получи Нобелова награда за литература
Алис Мънро няма да пише повече

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …