Начало / Читатели / „В един човек” от Джон Ървинг (ревю)

„В един човек” от Джон Ървинг (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Поредното предизвикателство от един от най-продаваните писатели в САЩ, Джон Ървинг, вече е на българския пазар. И той, като Джонатан Франзен, е от авторите които държим в библиотеките си на режим „изчакване”, защото от нас като читатели се иска да сме на същото ниво, да притежаваме необходимата литературна закваска, висока култура, и дори известна доза лудост.

Трябва ли да ни интересува бисексуален мъж в Америка през 50-те? Провокативната тема не е достатъчна. Името на нашумелия писател – също. Ако подходите с интелектуален снобизъм, Джон Ървинг ще ви изхвърли от тепиха, защото той в амплоато си на борец знае как да го направи.
Накратко – това е книга за смесването на човешкото желание с призванието. За тълкуването на понятията страх, срам и суета. Самото заглавие – „В един човек”, е стих от пиесата на Шекспир „Ричард ІІ”: ”Така че аз сам играя толкова герои, от които нито един не е удовлетворен”.

С какво гъделичкат любопитството ни тези над 500 страници – петдесет години еротични фантазии от живота на някой си Били, за който дори и Европа е сексуален мираж? Именно заради това. Защото минаваме лабиринта на първото съприкосновение с интимния свят, изживяно чрез литературата и театъра. Те са естествената плът на твореца. Останалото той възприема като отклонение, задкулисна игра, и се изживява като грешник, приписва си образа на шут, сам се изнася извън нормите. Остава на читателя да реши, ако предположи, че този текст е обществото, къде се вмества собственото му тяло, дали с връзките си разчита на аплодисменти, или лицемерно затваря очи.

Предупреждавам ви – всичко тук е без антракт. Маските са свалени, темпото е вихрено, езикът безкомпромисен, сексът безскрупулен. Звучи ви неправдоподобно? Просто се харесайте в тази си роля, в момента. И като героя на Джон Ървинг й се отдайте с надеждата, че не е единствена.

„В един човек” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …