Начало / Свят / Хенинг Манкел се включи в акция на ООН в Уганда

Хенинг Манкел се включи в акция на ООН в Уганда

Известният шведски писател Хенинг Макел се включи в акция на Обединените нации и Агенцията за бежанците в Уганда. Криминалният автор, станал известен с приключенията на героя си – детектив Курт Валандер, посети бежански лагер в Рвамванджа и транзитна зона в Кисоро, близо до границата с Конго. В момента бежанските лагери в Уганда са пренаселени заради продължаващите конфликти в ДР Конго.

Манкел е чест участник в мисиите на ООН от 80-те години, когато за пръв път се озовава в Мозамбик в разгара на борбите за независимост от Португалия. Дори в днешни дни, той често се връща в страната.

„Като млад автор бях сигурен, че за да разбера живота и хората, трябва да изкарам малко от времето си извън Европа. Основната перспектива, която видях, бе Африка. Европа след Втората световна война беше континент на бежанците. Сегашната картинка в на Стария континент е отражение на онова време.  Трябва да помагаме на чужденците да намерят себе си и своята идентичност. Писал съм за много бежанци в живота си. Срещнах първите такива хора за първи път, когато бях на 17-18 години. Бяха бежанци от Апартейда в ЮАР. Тогава разбрах, че когато нямаш нищо, най-голямата ти ценност е да оцелееш. Емигрантите и бежанците са различни категории.

От днес на българския пазар са два нови романа на Манкел – „Момчето, което заспа под снега” и  „Сенките растат със здрача”.

Книги от Хенинг Манкел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …