Начало / Свят / Хенинг Манкел се включи в акция на ООН в Уганда

Хенинг Манкел се включи в акция на ООН в Уганда

Известният шведски писател Хенинг Макел се включи в акция на Обединените нации и Агенцията за бежанците в Уганда. Криминалният автор, станал известен с приключенията на героя си – детектив Курт Валандер, посети бежански лагер в Рвамванджа и транзитна зона в Кисоро, близо до границата с Конго. В момента бежанските лагери в Уганда са пренаселени заради продължаващите конфликти в ДР Конго.

Манкел е чест участник в мисиите на ООН от 80-те години, когато за пръв път се озовава в Мозамбик в разгара на борбите за независимост от Португалия. Дори в днешни дни, той често се връща в страната.

„Като млад автор бях сигурен, че за да разбера живота и хората, трябва да изкарам малко от времето си извън Европа. Основната перспектива, която видях, бе Африка. Европа след Втората световна война беше континент на бежанците. Сегашната картинка в на Стария континент е отражение на онова време.  Трябва да помагаме на чужденците да намерят себе си и своята идентичност. Писал съм за много бежанци в живота си. Срещнах първите такива хора за първи път, когато бях на 17-18 години. Бяха бежанци от Апартейда в ЮАР. Тогава разбрах, че когато нямаш нищо, най-голямата ти ценност е да оцелееш. Емигрантите и бежанците са различни категории.

От днес на българския пазар са два нови романа на Манкел – „Момчето, което заспа под снега” и  „Сенките растат със здрача”.

Книги от Хенинг Манкел тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …