Начало / България / Наградата за поезия „Николай Кънчев” ще бъде връчена на Поетичния Никулден

Наградата за поезия „Николай Кънчев” ще бъде връчена на Поетичния Никулден

Днес, 6 декември, от 18 ч в изложбената зала на галерия „Средец” на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски” №17) ще се състои седмият Поетичен Никулден. Той е част от Софийския международен панаир на книгата.

Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов. Встъпително слово „Апология на поезията” ще произнесе Пламен Дойнов, носител на наградата Николай Кънчев 2012. Ще бъде връчена Наградата за поезия „Николай Кънчев”.

Петимата номинирани за наградата са:
1. Иво Рафаилов – за „изброими изкушения”, ИК „Пергамент”, 2013
2. Йордан Ефтимов – за „Сърцето не е създател”, Смол Стейшънс Прес, 2013
3. Оля Стоянова – за „Улица „Щастие”, ИК „Жанет45”, 2013
4. Росен Карамфилов – за „Стерео тишина”, ИК „Жанет45”, 2013
5. Станислава Станоева – за „Теория на всичко”, ИК „Жанет45”, 2013

Номинираните поети ще прочетат свои стихове, а удостоеният с наградата, която се присъжда от съпругата на поета, ще получи почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв.

Ще се състои и празнична премиера на сборника „Литературите на СССР и НРБ: паралелни интерпретации” с участието на проф. Евгений Добренко (Университет на Шефилд), проф. Галин Тиханов (Лондонски университет Queen Marry College) и членове на постоянния изследователски екип на научноизследователската програма „Литературата на НРБ (1946-1990) на департамент „Нова българистика” на НБУ.

Поетичният Никулден 2013 се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „АۥАскеер”.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …