Начало / България / Изложба на картини и статии на Сирак Скитник в градската галерия в София

Изложба на картини и статии на Сирак Скитник в градската галерия в София

В Софийската градска галерия се открива изложба, посветена на 130 години от рождението на Сирак Скитник (1883-1943), съобщи БНР. В нея той ще бъде представен като художник и художествен критик. Изложбата ще продължи до март. В края на февруари ще бъде организирана и научна конференция, посветена на творчеството му.

„Такава изложба не е правена досега – с над 160 произведения. Представяме Сирак Скитник по начин, по който досега не е представян”, каза кураторът на изложбата Красимир Илиев.

В експозицията са включени живописни картини от времето, когато Сирак Скитник е учил в Санкт Петербург, както и негови репродукции, правени, когато е бил ученик в Богословското училище в Самоков. Ще бъдат представени и оригиналните рисунки, които художникът е правил за няколко книги, като те ще бъдат поставени до самите печатни издания. Между картините ще бъдат поставени и откъси от статии на Сирак Скитник.

Сирак Скитник е артистичният псевдоним на писателя художник Панайот Христов. Той е автор на поезия, критика и живопис. Съредактор е на списание „Златорог“ . Бил е драматург и артистичен секретар на Народния театър. Работил е като библиотекар в Министерството на просвещението и като директор на „Радио София”. Бил е председател на дружество „Родно изкуство“ и  пръв председател на Съюза на дружествата на художниците.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …