Начало / Свят / Донал Раян спечели наградата на „Гардиън“ за дебютна книга

Донал Раян спечели наградата на „Гардиън“ за дебютна книга

Донал Раян спечели наградата на британското издание „Гардиън“ за дебютна книга, съобщи сайта на вестника. Той беше отличен за творбата си „The Spinning Heart“, която представлява гневен портрет на Ирландия по време на финансовата криза. Икономическият колапс в страната остави един на всеки трима под 30 години без работа. Раян прибавя към сметката си 10 000 паунда.

На церемонията в Лондон 36-годишният автор заяви, че му е особено трудно да повярва, че е спечелил. „Знам, че всеки казва, че съм спечелил, но аз наистина не мога да повярвам. От многото препятствия, които стоят на пътя на дебютната книга, докато тя си проправя несигурно път към света на читателите, страхът е най-голямото и най-трудното за преодоляване. Страхът, че не си достатъчно добър, че не можеш да кажеш това, което имаш предвид“.
Романът получи комплименти за своята амбиция и емоционално въздействие от журито. Книгата беше определена за една от най-добрите, посветени на съвременната история на Ирландия.

Това беше 15-тата годишнина на „Guardian First Book Award“. Призът награждава произведения на нови таланти в света на литературата. Сред предишните победители са Зейди Смит и Алекс Рос.

Фото: themanbookerprize.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …