Начало / Любопитно / „Капитан Михалис“ от Никос Казандзакис (анотация)

„Капитан Михалис“ от Никос Казандзакис (анотация)

Световноизвестният роман на един от най-големите и най-обичани гръцки автори е написан в периода 1949–1950 г. на Антибите в Южна Франция. „Капитан Михалис“, част от поредицата Vintage на „Ентусиаст“, е великолепно преведен от Георги Куфов, чиято работа именно с текстовете на Казандзакис е пример за точност и сила на преводаческия труд.

В центъра на повествованието е капитан Михалис, непримирим и твърд патриот, смел мъж и истински критянин. Основно място в романа заема Борбата. Борбата мужду Християнина и Турчина, между Свободата и Тиранията, между Доброто и Злото. В „Капитан Михалис“ ставаме свидетели на много дълбочина, психологизъм и монументалност на героите. Семейството и най-вече родът са на първо място, както и готовността да умреш за свободата с радост и по всяко време.

В романа са претворени детските спомени на Казандзакис и затова са толкова приказни и обгърнати с топлота и преклонение. Това е Крит, видян през възхитените очи на автора, съсредоточил в тези своеобразни „мемоари“ всичко най-скъпо и ценно през годините. Определят „Капитан Михалис“ като съвременната „Илиада“. С неповторимо майсторство в романа Казандзакис пресъздава отстояването на свободата – „най-скъпото благо“.  На територията на приказната природа на Крит се разразяват кървави битки, които завинаги ще нарушат мира и ще променят историята.

„Капитан Михалис“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …