Начало / Любопитно / „Капитан Михалис“ от Никос Казандзакис (анотация)

„Капитан Михалис“ от Никос Казандзакис (анотация)

Световноизвестният роман на един от най-големите и най-обичани гръцки автори е написан в периода 1949–1950 г. на Антибите в Южна Франция. „Капитан Михалис“, част от поредицата Vintage на „Ентусиаст“, е великолепно преведен от Георги Куфов, чиято работа именно с текстовете на Казандзакис е пример за точност и сила на преводаческия труд.

В центъра на повествованието е капитан Михалис, непримирим и твърд патриот, смел мъж и истински критянин. Основно място в романа заема Борбата. Борбата мужду Християнина и Турчина, между Свободата и Тиранията, между Доброто и Злото. В „Капитан Михалис“ ставаме свидетели на много дълбочина, психологизъм и монументалност на героите. Семейството и най-вече родът са на първо място, както и готовността да умреш за свободата с радост и по всяко време.

В романа са претворени детските спомени на Казандзакис и затова са толкова приказни и обгърнати с топлота и преклонение. Това е Крит, видян през възхитените очи на автора, съсредоточил в тези своеобразни „мемоари“ всичко най-скъпо и ценно през годините. Определят „Капитан Михалис“ като съвременната „Илиада“. С неповторимо майсторство в романа Казандзакис пресъздава отстояването на свободата – „най-скъпото благо“.  На територията на приказната природа на Крит се разразяват кървави битки, които завинаги ще нарушат мира и ще променят историята.

„Капитан Михалис“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …