Начало / България / На 12 декември ще бъде обявен носителят на наградата „Хеликон”

На 12 декември ще бъде обявен носителят на наградата „Хеликон”

Снощи в столичната книжарница „Хеликон-България” се състоя церемонията по връчването на есенните номинации за награда за съвременна българска проза „Хеликон”. Журито в състав Кристин Димитрова, Калин Донков (председател), Бойко Ламбовски, Андрей Захариев и Юри Лазаров на последната си сесия за 2013 г. отличи „Без милост“ на Иван Голев („Труд”), „Бежанци“ на Весела Ляхова („Жанет 45”) и „Записки на свинята“ на Ина Вълчанова („Ерго”).

„Мисля, че изборът беше напълно справедлив, а номинираните автори са в най-изгодно положение, защото ще се вълнуват само около две седмици до обявяването на годишните награди“, заяви Калин Донков.

Номинация на Ина Вълчанова получи Мартин Христов от издателство „Ерго”, защото авторката на  „Записки на свинята“ не е в страната. Той подчерта, че това е трета книга на издателството му, номинирана в рамките на последните три години.

„Тази номинация ми се случва за първи път и не мога да не се радвам. Радвам се за темата на романа, тя е за „ходене по мъките български“. Нашият народ е от малко, на които страданието не му донася мобилизация, а му оставя само горчилка. Не си правя илюзията, че романът ще промени народа, но ще се радвам, ако дори двама читатели бъдат парнати. В тази награда виждам респект към класическото като художествен похват и естетически вкус, а това са неща, неглижирани днес. Благодаря на „Хеликон“, че дава възможността нашата литература да бъде шарена“, сподели писателката Весела Ляхова, номинирата за дебютния и роман „Бежанци”.

„Пиша така, както вдигам щанги и ходя за риба. Това е някакъв наркотик, а смислите най-малко ни водят в живота, защото навярно има и други предели отвъд тях“, каза Иван Голев при получаването на грамотата за романа си „Без милост”.

Наградата „Хеликон“, превърнала се в литературна институция за българската книга, ще бъде връчена за 12-ти път на 12 декември от 19 ч в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”, а на 23 април 2014 г. най-продавана книга от номираните ще бъде отличена и с наградата „Цветето на „Хеликон”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …