На фокус
Начало / Свят / Путин: Русия вече не е най-четящата страна в света

Путин: Русия вече не е най-четящата страна в света

„Русия вече не е най-четящата страна в света”, е заявил руският президент Владимир Путин на литературен форум. Срещата на държавния глава и руските писатели беше бойкотирана от известните автори Борис Акунин и Дмитрий Биков заради политическите репресии в страната.

В словото си Путин се е фокусирал върху факта, че с всяка изминала година руснаците отделят все по-малко време за четене – средно по 9 минути на ден.  По този начин Русия вече не може да има претенции за най-четяща нация. Причината затова Путин виждал в развитието на цифровите технологии, които са по-интересни и достъпни за младите, отколкото класическата и съвременната литература.

„Младежта вече не счита книгата като носител на знания и информация. Днес отговорите на различни въпроси, на информация за изследване и творческа работа лесно се търсят и намират в интернет, а не в библиотеките”, заявил руския лидер.

Според Путин хората трябва да използват книгите за да се научат да мислят, чувстват и анализират правилно и че модерните канали за информация са причината за ниския интерес към четенето, смяната на културните ценности и оскъдността на говоримия език.

В коментара си за позицията на Путин руският сайт „Новости литературы”, подчертава, че днес в големите рекламни платформи не намират място презентациите на книги и промоционални отстъпки за тях липсват. Това е и показател за ниската потребност от книги и четене.

Свързани заглавия
Най-четящите държави в света (обновена)
Акунин: Докато в Русия има политически затворници, не мога да бъда с Путин в една стая

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 март – 19 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Не ви познавам от Теодора Димова …