Начало / България / Най-новият роман на Чайна Миевил излезе и на български

Най-новият роман на Чайна Миевил излезе и на български

„Railsea“ – най-новият роман на Чайна Миевил , публикуван през 2012 г. , е вече и на българския книжен пазар. Удивителното литературно приключение на британския фантаст  излиза със заглавие „Морелси” в поредицата „Магика” на „Изток-Запад”.

Книгата е алтернативна версия на великия „Моби Дик” на Херман Мелвил и навява асоциации както с приключенските класики на Робърт Луис Стивънсън, така и с научнофантастични еталони като „Дюн” на Франк Хърбърт. Тя е и пленителен разказ, преливащ от чудеса и странни ужаси, в който вилнеят пирати и мародери, извършват се зверства и геройства, смайват ни стил и въображение.

Самият Миевил е сред най-изтъкнатите и признати английски фантасти от последните години. Познат у нас вече с няколко бестселъра, сред които са „Градът и градът” и „Станция Пердидо”, Миевил описва своите произведения като „странна фантастика“ (weird fiction). Активен е и в политиката, а голяма част от убежденията му си проправя път и в творбите му. Миевил има бакалавърска степен по социална антропология от Кеймбриджкия университет и магистърска и докторска степен по международни отношения от Лондонското училище по икономика; преподава творческо писане в Уоруикския университет. Носител е на престижните литературни награди „Хюго”, „Локус”, „Артър Кларк” и Британска награда за фентъзи.

„Морелси” тук

Прочетете още

tom-hermans-9BoqXzEeQqM-unsplash

Забранено за четене

Книгите и днес страдат от цензура Нормално е да влезеш в книжарница – и да …