Начало / Критика / Майкъл Морпурго: Ако използваме книгите единствено като инструмент за ограмотяване, децата няма да се научат да обичат литературата

Майкъл Морпурго: Ако използваме книгите единствено като инструмент за ограмотяване, децата няма да се научат да обичат литературата

Писателят Майкъл Морпурго заяви, че иска да бъдат въведени часове по „време за приказки“ в училищата в Обединеното кралство, съобщи британският „Телеграф“. Според него децата трябва да имат време за размишления, а не постоянно да бъдат изпитвани. Морпурго изрази притеснението си, че книгите са представяни на подрастващите единствено като инструмент за научаване на граматика и правопис.

Авторът на бестселъра „Боен кон“ откри библиотека, изградена в училището „Brackenbury Primary School“ в Западен Лондон. За нея на доброволчески начала родители дариха общо 95 000 паунда.

Морпурго заяви:

„Наистина е важно децата да имат тези моменти за размишление в училище. Не трябва да има постоянно въпроси, изпити и тестове. Искам да видя време за приказки във всяко училище в страната, г-н Гов“, обърна се писателя към министъра на образованието във Великобритания, Майкъл Гов. Той добави: „Децата имат право по рождение на достъп до литература. Тя не е само за хора, които могат да си позволяват различни неща, не е само за умни хора, а за всички. Има много деца, които не могат да изпитат магията и любовта на литературата, защото не ги учат, че книгите трябва да им дадат именно това. Да ги забавляват. Трябва да си грамотен, за да комуникираш правилно, но децата трябва да обичат и четенето. Това е нещото, в което много грешим. Ако използваме книгите единствено като инструмент за ограмотяване, децата няма да се научат да обичат литературата“.

Майкъл Морпурго е английски писател, поет, сценарист и либретист, роден през 1943 г. Автор е над 120 книги. Изключително влияние върху неговото развитие като писател има Тед Хюз – поет и писател за деца и съпруг на Силвия Плат. Морпурго е удостояван с много литературни награди. Женен е за Клер – най-голямата дъщеря на Алън Лейн, основателят на издателство „Пенгуин”. На български са преведени книгите му „Боен кон”, „Сянка” и „Каспар котешкият принц”.

Книги от Майкъл Морпурго тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …