Начало / Свят / Почина поетесата Уанда Коулман

Почина поетесата Уанда Коулман

След дълго боледуване, почина поетесата Уанда Коулман, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Тя беше на 67 години. Новината беше съобщена от нейния съпруг. Коулман беше ключова фигура в литературния живот на Лос Анджелис. Била е финалистка на Националните награди на книгите в САЩ за сборника си „Mercurochrome“ през 2001 г.

Темите в творчеството й бяха расови конфликти, класа в обществото, бедност, лишаване от граждански права. В произведенията си често е използвала гнева като движеща сила, но също така и хумор. Започва да пише още през втората половина на 60-те години на ХХ век. Първата й колекция е публикувана през 1979 г. – „Mad Dog Black Lady“. Сред останалите й творби са „A War of Eyes and Other Stories“, „Bathwater Wine“, „Jazz and Twelve O’Clock Tales“ и др.

Нейните произведения са издавани главно от „Black Sparrow Press“. С това издателство е работил и Чарлс Буковски. Дейвид Юлин, литературен критик от Лос Анджелис, пише, че тя „помогна за оформянето на литературния характер на този град“.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …